Nieuwe versie van bestandsformaat ePub vrijgegeven

0

Het International Digital Publishing Forum (IDPF) heeft deze week de specificaties van ePub 3 definitief vrijgegeven. ePub 3 volgt hiermee de eerdere versie van het bestandsformaat op. De nieuwste versie is gebaseerd op HTML5 en opent de weg voor ebooks met verrijkte content.

In samenwerking met meer dan 100 partijen werkte het IDPF – de instantie die ePub beheert – de afgelopen maanden aan de definitieve specificaties voor ePub 3. Inmiddels worden bepaalde onderdelen van ePub 3 al ondersteund door een aantal lees-apps. Zo heeft iBooks van Apple al de mogelijkheid bepaalde interactiviteit aan boeken toe te voegen. Vanaf nu kunnen partijen aan de slag om volledige ePub 3-ondersteuning in hun apps en ereaders in te bouwen.

De grootste verandering van het ePub-bestand is dat de basis vanaf nu wordt gevormd door HTML5. Dit zorgt ervoor dat in ebooks diverse elementen toegevoegd kunnen worden die eerder nog niet mogelijk waren, zoals javascript en mediabestanden.

De volledige specificaties van het vernieuwde bestandsformaat vind je hier. Deze derde grote herziening van de ePub-standaard is sinds mei 2010 in ontwikkeling.

Vorig artikelBibliotheekuitleen van ebooks groeit enorm
Volgend artikelWereldwijde opmars van Engelstalige ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in