29.000 illegale links naar boeken en strips neergehaald in België

0

SINBAD is een Belgische anti-piraterij webcrawler die illegale links naar digitale boeken en strips van Belgische uitgevers opspeurt en offline haalt. Afgelopen zomer alleen al werden er 29.000 links verwijderd.

Van die 29.000 linkten er 19.000 naar Belgische fictie- en non-fictieboeken, en 10.000 naar strips. Een groot deel van die illegale links zijn bovendien zogenaamde ‘multi-packs’, bundels van meerdere illegale boeken. De Nederlandse website ‘Boekenplank’ is een voorbeeld van zo’n multi-pack website die door SINBAD neergehaald werd.

SINBAD, afgelopen zomer gelanceerd door de beheersvennootschap van de Vlaamse boekenuitgevers Librius, stelde vast dat er het meest illegaal gelinkt werd naar boeken van de Vlaamse radio- en tv-presentatrice Evy Gruyaert, gevolgd door Van Dale (Het Groot Woordenboek), Jamie Oliver, Aspe, Baantjer, Mendes en David Van Reybrouck. Er kwamen ook veel illegale links voor naar vertalingen van internationale bestsellers van onder anderen Raymond E. Feist, J.K. Rowling, Nicci French, J.R.R. Tolkien en Stieg Larsson. In de categorie strips stak Suske en Wiske er met kop en schouders bovenuit.

Dat er in de zomer van 2011 alleen al 29.000 illegale links naar Belgische ebooks en digitale strips opgespeurd werden, is frappant (de Belgian Anti-Piracy Federation haalde in het jaar 2010 ‘slechts’ 12.000 illegale links naar Vlaamse films en series neer). En naar alle waarschijnlijkheid zijn het er in werkelijkheid nog veel meer.

(Via: Boekenvak.be)

Vorig artikelWereldwijde opmars van Engelstalige ebooks
Volgend artikelCentraal Boekhuis breidt dienstverlening uit met levering aan iBookstore

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in