Google gaat 100.000 boeken UvA digitaliseren

0

De komende twee jaar gaat Google 100.000 boeken van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam scannen. Het gaat om een samenwerking tussen Google, de UvA en de Koninklijke Bibliotheek. Alle boeken komen dan ook beschikbaar via KB’s zoekmachine Delpher en via Google Books.

Eerder digitaliseerde Google al 235.000 boeken van de Koninklijke Bibliotheek. Die zijn inmiddels via Delpher in te zien en te doorzoeken. Bij de 100.000 ebooks van de UvA die de komende tijd worden toegevoegd gaat het om rechtenvrije boeken van voor 1874. Onder de titels zijn onder meer boeken over boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie. De boeken worden momenteel bewaard bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.

Ruim tien jaar geleden startte Google met het op grote schaal digitaliseren van boeken. Op dit moment zijn er al meer dan 30 miljoen boeken gedigitaliseerd door het Amerikaanse bedrijf. Door samen te werken met Google hoopt de KB het digitaal beschikbaar maken van alle Nederlandse boeken te versnellen.

Vorig artikelUpdate Kindle-app voor naderende Nederlandse lancering Amazon
Volgend artikelKindle Scout: lezers bepalen welk boek gepubliceerd wordt
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in