Google gaat 100.000 boeken UvA digitaliseren

0

De komende twee jaar gaat Google 100.000 boeken van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam scannen. Het gaat om een samenwerking tussen Google, de UvA en de Koninklijke Bibliotheek. Alle boeken komen dan ook beschikbaar via KB’s zoekmachine Delpher en via Google Books.

Eerder digitaliseerde Google al 235.000 boeken van de Koninklijke Bibliotheek. Die zijn inmiddels via Delpher in te zien en te doorzoeken. Bij de 100.000 ebooks van de UvA die de komende tijd worden toegevoegd gaat het om rechtenvrije boeken van voor 1874. Onder de titels zijn onder meer boeken over boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie. De boeken worden momenteel bewaard bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.

Ruim tien jaar geleden startte Google met het op grote schaal digitaliseren van boeken. Op dit moment zijn er al meer dan 30 miljoen boeken gedigitaliseerd door het Amerikaanse bedrijf. Door samen te werken met Google hoopt de KB het digitaal beschikbaar maken van alle Nederlandse boeken te versnellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in