Microsoft voorspelde 100-dollar ereader voor 2010

0

Microsoft is een van de grotere bedrijven die op dit moment de boot lijkt te gaan missen in de ebookwereld. In 2000 was dat nog anders, toen had het bedrijf volop plannen rondom ereaders en tablets. In dat jaar stelde Microsoft een tijdslijn op van hoe de ebookmarkt zich in twintig jaar zou ontwikkelen.

Opvallend is dat die tijdslijn voor bepaalde ontwikkelingen redelijk lijkt te kloppen. Voor 2010 verwachtte Microsoft dat er ereaders zouden zijn voor onder de honderd dollar, die rond de 230 gram zouden wegen, een reflectief scherm zouden hebben en waarvan de batterij meer dan 24 uur zou meegaan. Die ereaders zouden mogelijk ook weggegeven worden bij bundels ebooks of bij een abonnement op een tijdschrift.

Hoewel de prijzen van ereaders op dit moment nog iets hoger liggen, wijst alles erop dat binnenkort wel de grens van honderd dollar gepasseerd wordt. Ook op andere voorspellingen zat Microsoft er niet ver naast. Zo zou de prijs van een bestseller rond de 8-10 dollar liggen. Op andere punten lijkt Microsoft nog iets te voorbarig geweest. Zo voorspelde het dat de tablet al in 2004 mainstream geworden zou zijn en verder zouden sommige ebooks in 2008 al beter verkocht worden dan hun papieren tegenhanger.

De voorspelling voor 2020 kan nog gehaald worden. Voor dat jaar verwachtte Microsoft in 2000 dat negentig procent van alle titels dan in digitale vorm gepubliceerd zal worden. Daarbij zal Webster (de Amerikaanse Van Dale) de hoofddefinitie van ‘book’ aangepast hebben in “een substantieel geschreven stuk dat gewoonlijk op een computer of ander ‘personal viewing device’ wordt weergegeven”.

Alle voorspellingen van Microsoft over de ebookwereld vind je hier.

(Via: Bibliofuture.)

Vorig artikelNieuw op de site: top-15 ebooks
Volgend artikelKindle is kersthit van Amazon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in