DBNL breidt website uit met video’s

0

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft zijn website voor het eerst uitgebreid met video-opnames. Het dertig uur durende filmmateriaal bevat dichters die werk van andere dichters voordragen. Bekende en minder bekende dichters dragen het werk voor van hun favoriete dichters zoals Ilja Leonard Pfeiffer die gedichten van Lucebert voordraagt.

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een
website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De website bevat duizenden literaire teksten en secundaire literatuur aangevuld met informatie zoals hyperlinks, biografieën en nu dus ook video-opnames. DBNL wil al lang video-opnames aan de collectie toevoegen. De rechthebbenden van de opnames achterhalen en de rechten kopen kost echter veel tijd en geld . ‘Voor je het weet ben je jaren verder’, aldus hoofdredacteur René van Stipriaan.

Daarom organiseerde de DBNL vorig jaar het festival ‘De Langste dag’ waar meer dan 75 dichters het werk van andere dichters voordroegen. De voordrachten zijn nu precies een jaar later online gezet op DBNL. Er zijn onder meer voordrachten van J. Bernlef, Gerrit Komrij, Nico Dijkshoorn, Eva Gerlach, Tonnus Oosterhoff, Judith Herzberg en Leo Vroman. Veel bekende en minder bekende werken van verschillende dichters zijn voorgedragen waaronder Gerrit Achterberg, J.C. Bloem, C. Buddingh, Remco Campert, Hugo Claus, Willem Elsschot, Guido Gezelle, P.C. Hooft, Constantijn Huygens, H. Marsman, Multatuli, Martinus Nijhoff, Gerard Reve, Annie M.G. Schmidt en Joost van den Vondel. Zo kan je kijken naar hoe Ilja Leonard Pfeiffer gedichten voordraagt zoals een fragment uit Gysbreght van Aemstel van Joost van den Vondel en ‘Ik tracht op poëtische wijze’ van Lucebert.

Voor de video’s heeft DBNL een aparte subwebsite aangemaakt genaamd De Langste dag. Op de website zijn de video’s op drie manieren ingedeeld: per optredende dichter, per vertolkte dichter en per zaal. Bij sommige video’s zijn de teksten van de gedichten bijgevoegd zodat je het gedicht mee kan lezen. Het is handig dat aan de video’s een menu is toegevoegd want in de video’s dragen de dichters meerdere gedichten voor.

(Via: Knack)

Vorig artikelHet Koninkrijk van Loe de Jong gratis online
Volgend artikelWPG ontwikkelt digitale kiosk voor kinderboeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in