Wat zei Steve Jobs ook alweer, over de schoolboekenmarkt?

0

Komende week organiseert Apple een evenement in New York. Waar het evenement precies over gaat is niet duidelijk, maar het onderwerp is in ieder geval ‘educatie’. In dit licht is het interessant om de biografie van Steve Jobs er weer eens bij te pakken: wat zei Steve ook alweer over de schoolboekenmarkt?

Uit de Nederlandse vertaling van de biografie:

“Het grootste deel van de conversatie tijdens het eten ging over onderwijs. Murdoch had zojuist Joel Klein in dienst genomen, de voormalige hoofdinspecteur onderwijs van New York City, om een digitale onderwijsafdeling te beginnen. Murdoch vertelde dat Jobs wat geringschattend deed over het idee dat technologie het onderwijs kon transformeren. Maar Jobs was het wel met Murdoch eens dat de handel in leerboeken weggevaagd zou worden door digitale onderwijsmaterialen.

Jobs had zelfs al zijn oog laten vallen op de schoolboekenuitgeverij als de volgende bedrijfstak die hij wilde transformeren. Volgens hem was deze industrie van $ 8 miljard per jaar alleen al in de VS rijp voor de digitale sloop. Hij verbaasde zich over het feit dat veel scholen om veiligheidsredenen geen kastjes voor leerlingen meer hebben, zodat de kinderen de hele dag met zware schooltassen rond moeten sjouwen. ‘De iPad zou daar een oplossing voor zijn,’ zei hij. Hij had het plan om goede schoolboekenauteurs digitale versies van schoolboeken te laten schrijven en die mee te geven als functie aan de iPad. Bovendien hield hij met grote schoolboekenuitgevers, zoals Pearson Education, bijeenkomsten over een partnerschap met Apple. ‘Het proces waarbij staten schoolboeken moeten certificeren, is slecht,’ vond hij. ‘Maar als we de leerboeken gratis maken en ze komen met de iPad mee, dan hoeven ze niet gecertificeerd te worden. De bezuinigingen op het niveau van de staten gaan nog tien jaar duren, en wij bieden ze een gelegenheid om het hele proces te omzeilen en geld te besparen.”

Duidelijk is dat Steve een duidelijke visie had op de schoolboekenindustrie en hoe Apple hier door middel van radicale innovatie verandering in zou kunnen scheppen. Of en hoe deze visie komende week werkelijkheid wordt is natuurlijk de vraag, maar vast staat dat de lucht zwanger is van verandering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in