Boekhandel Borders in zwaar weer door digitalisering

0

De Amerikaanse boekhandel Borders zal deze week naar verwachting uitstel van betaling aanvragen. Het bedrijf hoopt met een zogenaamde ‘Chapter 11’ een reorganisatie door te kunnen voeren. Hierbij zou volgens bronnen ongeveer een derde van de in totaal 674 Borders-boekwinkels moeten sluiten.

Borders heeft in de afgelopen maanden al diverse maatregelen genomen om een dreigend faillissement te ontlopen. Zo meldde het dat het in januari betalingen aan een aantal partijen had stopgezet, waaronder de huur van gebouwen. Ook onderhandelde het met uitgevers om betalingen om te zetten in leningen. Deze onderhandelingen zouden echter op niets zijn uitgelopen.

Door het succes van online boekhandel Amazon en de opkomst van ebooks hebben fysieke boekhandels het zwaar in de Verenigde Staten. Naast Borders heeft ook de andere grote landelijke boekenketen Barnes & Noble te maken met teruglopende verkopen in de boekwinkels.

Wanneer Borders een groot aantal winkels moet sluiten zou dit volgens The Wall Street Journal ervoor zorgen dat de opkomst van ebooks en online boekverkopen alleen maar sneller toeneemt. “Wanneer boeken uit steden, dorpen en winkelcentra verdwijnen, zullen consumenten minder gelegenheid hebben onbekende boeken te ontdekken. En dat maakt het nog lastiger boeken te verkopen”, aldus Mark Coker van Smashwords. “Borders heeft een kans zichzelf met ebooks te redden, maar ze hebben beperkt de tijd om de overstap te maken.”

Borders zou van plan zijn om in eerste instantie 200 winkels te sluiten, en later nog eens 50. Het bedrijf wilde niet reageren op de geruchten. De sluiting van winkels kan het volgens literair agent Laurence Kirshbaum voor uitgevers moeilijker maken om aan nieuwe, goedkopere en onbekende boeken een platform te bieden. “Gemiddeld vormt Borders voor de meeste uitgevers misschien 8 procent van de markt, maar voor sommige titels kan dat gauw 20 procent zijn. Dat is veel, zeker voor kleinere titels. Hoe zullen die nu nog een goede distributie krijgen?”

Voor sommigen zijn er juist kansen in de problemen die Borders nu heeft. “Hoe iets verkocht wordt beïnvloedt de manier waarop iets gemaakt wordt, en in de boekenindustrie draaide het tot nu toe om boekwinkels”, stelt Seth Godin. “Wat nu gebeurt is de voorlaatste stap in het verdwijnen van boekhandels in het algemeen. Dat wil zeggen dat wat in de toekomst uitgegeven zal worden minder van doen zal hebben met boekwinkels en meer met wat lezers elkaar over nieuwe boeken zullen vertellen. Kleine uitgevers en mensen die hun eigen boeken uitgeven hebben evenveel middelen om lezers te bereiken als grote uitgevers.”

Op kortere termijn zal een faillissement van Borders andere boekhandels nog kunnen helpen. Zo kan Barnes & Noble een groot aantal nieuwe klanten verwelkomen, evenals veel kleinere onafhankelijke boekwinkels. Ironisch genoeg waren het juist die laatsten die in de jaren ’90 te maken hadden met grote concurrentie van megaboekenwinkels als Borders en Barnes & Noble.

(Via: The Wall Street Journal.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in