In de meeste Europese landen maakt de verkoop van ebooks nog minder dan een procent uit van de totale boekenmarkt. Futurebook zette de ontwikkelingen in verschillende landen op een rijtje. Alleen in Engeland lijkt de ebookmarkt nu op stoom te zijn gekomen.
Futurebook kreeg de gegevens vanuit het International Digital Publishing Forum en maakt de balans op van hoe het er nu in diverse landen voor staat. In de VS ligt de ebookmarkt momenteel op zo’n 8 procent van de totale boekenmarkt. Door de groei van de grote ebookverkopers Amazon, Google, Barnes & Noble en Apple ziet het ernaar uit dat dit ook in 2011 nog weer flink zal groeien. Een van de grootste zorgen die er in de VS onder uitgevers leeft is het gevaar van piraterij.
In het Verenigd Koninkrijk hebben de ontwikkelingen op ebookgebied lange tijd zo’n twee jaar achtergelopen op de VS. Hier is het laatste jaar echter snel verandering in gekomen. Voor sommige uitgevers lag de verkoop van ebooks over heel 2010 al tussen de 1 en 9 procent van de totale boekenverkoop. Een van de problemen waar de boekenmarkt in het Verenigd Koninkrijk mee te maken heeft is het feit dat territoriale rechten nog slecht geregeld zijn.
Europese vasteland
Op het Europese vasteland gaan de ontwikkelingen nog beduidend minder hard dan in de Engelstalige wereld. In Duitsland ligt de ebookmarkt nog ver onder de 1 procent. De verwachtingen onder Duitse uitgevers en boekverkopers zijn echter hooggespannen voor 2011. Dat komt voor een deel doordat de verkoop van ereaders en tablets er op dit moment hard aan het toenemen is. Boekverkopers signaleren als grootste zorg omtrent de ontwikkeling van de markt dat ze voorbijgestreefd kunnen worden door auteurs die hun boeken zelf aan het publiek gaan verkopen.
Ook in Frankrijk is de ebookmarkt nog relatief klein. Apple verkoopt inmiddels Franstalige ebooks via de iBookstore, maar nog niet alle uitgevers werken hieraan mee. Amazon heeft verder nog geen enkele uitgever zover gekregen om ebooks aan te leveren voor de verkoop via het Kindle-platform. Vanwege de belangstelling van buitenlandse en branchevreemde partijen hebben de uitgevers er samen met de regering hard aan gewerkt om een vaste prijs voor ebooks mogelijk te maken.
In Italië komt de verkoop van ebooks nog maar langzaam op gang. Hier maken ebooks tot nu toe zo’n 0,1 à 0,2 procent uit van de boekenmarkt. Sinds het laatste kwartaal van 2010 zijn uitgevers serieus begonnen ebooks aan te bieden. De eerste resultaten hiervan zijn wel veelbelovend, alhoewel het er nog niet op lijkt dat er binnenkort meer ebooks dan gedrukte boeken verkocht zullen worden.
De Spaanse ebookmarkt lijkt een van de voorlopers in Europa, met 1,6 procent van de totale boekverkopen. De Spaanse uitgevers verwachten echter niet dat deze markt binnen de komende tien jaar op meer dan 10 tot 12 procent zal uitkomen. Ze zien het als hun grootste uitdaging om te zorgen voor meer investeringen in deze nieuwe markt.
Nederland
In Nederland ligt de bookmarkt volgens het laatste rapport van PriceWaterhouseCoopers nu op zo’n 0,3 procent van de totale boekenmarkt. De verwachting van Nederlandse uitgevers is dat de verkoop van ebooks de komende tijd zal verdubbelen. De grootste zorgen onder uitgevers zijn de toetreding van grote buitenlandse partijen, de toename van self-publishing en het feit dat er nog geen vaste afspraken zijn over de uitleen van boeken door bibliotheken.
De volledige vergelijking tussen de verschillende landen is te lezen op Futurebook.net.