Nederlandse uitgevers willen strafrechtelijke vervolging illegale downloaders

0

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) heeft gereageerd op de brief die staatssecretaris Teeven afgelopen maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over het downloaden van illegale bestanden. Het NUV steunt het voorgestelde beleid van de staatssecretaris maar wil dat het kabinet nog een stap verder gaat. Consumenten die bestanden downloaden of verspreiden onder vrienden of bekenden zouden strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

De staatssecretaris van Justitie heeft voorgesteld om downloaden uit illegale bron voortaan ‘onrechtmatig’ te maken. Hiermee zouden websites die dit materiaal verspreiden beter aangepakt kunnen worden. Het NUV vindt dit echter niet ver genoeg gaan en vraagt zich af of dergelijk beleid wel effectief zal zijn, aangezien hiermee consumenten nog niet aangepakt zullen worden wanneer zij illegale bestanden downloaden en verder verspreiden.

Daarom pleit het NUV dan ook voor strafrechtelijke vervolging van mensen die illegale bestanden downloaden: “Het door de staatssecretaris onderschreven economisch belang rechtvaardigt in onze ogen ook een strafrechtelijke sanctie, al is het maar vanwege de preventieve werking die daarvan uitgaat en vanwege de extra juridische waarborgen die het strafrecht biedt.”

Alleen voor thuisgebruik zou er een uitzondering gemaakt moeten worden, vindt het NUV. Mensen mogen in dit geval net als nu geldt voor gedrukte boeken en muziek op beperkte schaal voor eigen gebruik kopieën maken van ebooks die ze aangeschaft hebben. Wanneer zij deze bestanden echter weer verder zouden verspreiden en op die manier het auteursrecht schenden zou er strafrechtelijk opgetreden moeten kunnen worden.

Het NUV is ook tegen een eventuele ‘fair use’-uitzondering die de staatssecretaris voorstelt in zijn brief aan de Kamer. “Het huidige stelsel van uitzonderingen in de auteurswet geeft gebruikers al (zeer) ruime mogelijkheden tot fair use. Het NUV is ervan overtuigd dat een fair use-uitzondering de deur openzet voor misbruik die de staatssecretaris nu juist met zijn beleid wilt dichtdoen.”

Als voorbeeld van dergelijk misbruik noemt het NUV Google, dat in de VS op basis van het fair use-principe op grote schaal werk digitaliseert en beschikbaar stelt. Het NUV komt later nog met een uitgebreide reactie op de brief van staatssecretaris Teeven.

(Via: NUV.)

Vorig artikelVerbeterde ePub-ondersteuning in Adobe CS5.5
Volgend artikelAsus gaat touchscreen-techniek Sony Readers gebruiken voor tablets

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in