In de tijd van het papieren boek was het leven van een bestsellerschrijver voorspelbaar. Met een boek per jaar hield je de meeste lezers wel tevreden. Maar in de tijd van het ebook zijn auteurs bijna gedwongen meer te schrijven. Een boek per jaar voldoet niet langer, veel schrijvers hebben hun tempo opgeschroefd.
“Vroeger was de markt met een boek per jaar al verzadigd, maar de hedendaagse cultuur is een hongerige mond die je moet blijven voeden,” aldus auteur Lisa Scottoline in een artikel in New York Times. Volgens de NY Times is de toenemende druk op auteurs een gevolg van de digitalisering. Voor uitgevers en boekverkopers voldoet een boek per jaar eenvoudigweg niet meer in de huidige maatschappij, waarin lezers via hun apparaten non-stop de beschikking hebben over diverse vormen van entertainment. Om de concurrentie met televisie, film en games aan te gaan, moet de productie van een schrijver omhoog.
Daarnaast verwachten veel lezers een meer directe band met hun favoriete schrijvers te kunnen onderhouden via internet, door persoonlijke websites, blogs, Facebook en Twitter. Een aantal auteurs nemen ook zelf het initiatief om aan de toenemende vraag te voldoen. Scottoline heeft bijvoorbeeld haar productie vergroot met behulp van een strenge planning: per dag 2.000 woorden, zeven dagen per week.
Ook auteur Lee Child merkt de veranderingen. Hij vult zijn boekproductie nu aan met korte verhalen die enkel in digitale vorm verschijnen en zo een opmaat vormen naar de uitgave van zijn boek. John Grisham, de populaire schrijver van juridische thrillers, schreef gemiddeld een boek per jaar, maar is onlangs begonnen met een extra boekenserie.
De tijd van schrijvers die zich als kluizenaar terugtrokken om langdurig aan een enkel boek te werken lijkt dan ook voorbij. De meeste uitgevers zien weinig brood meer in dit soort auteurs en willen juist dat hun schrijvers zoveel mogelijk zichtbaar zijn.
(Via: NY Times)