Duits DRM brengt minieme wijzigingen in tekst aan

0
DELEN

Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer werkt samen met een aantal organisaties aan Projekt SiDiM. Doel van het project is om te onderzoeken of een nieuwe manier van watermerkbeveiliging toegepast kan worden op ebooks. Het DRM zorgt voor minieme veranderingen in de tekst van een boek.

Momenteel bestaan er globaal twee vormen van DRM, ofwel een DRM waardoor het ebook maar op een beperkt aantal apparaten gelezen kan worden, of een DRM waarbij informatie over de koper op diverse plekken in het bestand zichtbaar en onzichtbaar wordt verwerkt. Met Projekt SiDiM moet daar nog een variant bij komen.

Een ebook wordt hier gepersonaliseerd door in de tekst van het boek kleine wijzigingen aan te brengen. Dat kunnen bijvoorbeeld subtiele veranderingen als extra spaties zijn, maar ook ingrijpendere dingen. Zo kan het DRM de woordvolgorde van bijvoorbeeld opsommingen aanpassen of woorden als “onzichtbaar” naar “niet zichtbaar” veranderen.

De reacties op dit initiatief zijn niet van de lucht. De meesten zijn negatief, zo zou je met deze vorm van DRM de lezer en de auteur niet serieus nemen. Een auteur is bang dat het ten koste gaat van de “elegantie” van tekst.

In dit PDF-document zie je enkele voorbeelden van hoe de tekst aangepast kan worden met deze nieuwe vorm van DRM.

(Via The Digital Reader/ Lesen.net)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER