Apple en Google worden lid van IDPF

144
0
DELEN

Met ingang van juli zijn Apple en Google lid geworden van het International Digital Publishing Forum. Het IDPF is een internationale handelsorganisatie ter bevordering van digitaal publiceren en lezen. De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ePub, het standaardformaat voor ebooks.

Het IDPF begon eind jaren ’90 met de ontwikkeling van een standaard voor het uitgeven van ebooks. Intussen is de organisatie uitgegroeid tot de grootste vakorganisatie op het gebied van digitaal uitgeven. Leden van het IDPF komen uit alle hoeken op het gebied van ebooks. Zo zijn uitgevers als Springer, Hachette en McGraw-Hill lid, maar ook mobieltjesfabrikant Nokia, HP, Sony, Barnes & Noble en PVI (E Ink).

Naast de ontwikkeling van ePub, houdt het IDPF zich ook bezig met statistieken rond ebooks. Ieder kwartaal publiceert het cijfers over aantallen verkochte ebooks en titels. Verder zijn er diverse werkgroepen en hebben de leden contact met elkaar door middel van vergaderingen.

In het verleden is er vaak kritiek geuit op het IDPF, voornamelijk omdat de ontwikkeling van de ePub-standaard zo langzaam gaat. Dat Apple en Google nu lid zijn geworden, is een teken dat beide bedrijven de ontwikkeling van standaarden en internationaal overleg serieus nemen. De enige grote afwezige bij het IDPF is op dit moment nog Amazon. Amazon gebruikt sinds het begin een eigen formaat voor de Kindle en lijkt weinig open te staan voor samenwerking op dit gebied.

(Via: The Digital Reader.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER