Apple en Google worden lid van IDPF

0

Met ingang van juli zijn Apple en Google lid geworden van het International Digital Publishing Forum. Het IDPF is een internationale handelsorganisatie ter bevordering van digitaal publiceren en lezen. De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ePub, het standaardformaat voor ebooks.

Het IDPF begon eind jaren ’90 met de ontwikkeling van een standaard voor het uitgeven van ebooks. Intussen is de organisatie uitgegroeid tot de grootste vakorganisatie op het gebied van digitaal uitgeven. Leden van het IDPF komen uit alle hoeken op het gebied van ebooks. Zo zijn uitgevers als Springer, Hachette en McGraw-Hill lid, maar ook mobieltjesfabrikant Nokia, HP, Sony, Barnes & Noble en PVI (E Ink).

Naast de ontwikkeling van ePub, houdt het IDPF zich ook bezig met statistieken rond ebooks. Ieder kwartaal publiceert het cijfers over aantallen verkochte ebooks en titels. Verder zijn er diverse werkgroepen en hebben de leden contact met elkaar door middel van vergaderingen.

In het verleden is er vaak kritiek geuit op het IDPF, voornamelijk omdat de ontwikkeling van de ePub-standaard zo langzaam gaat. Dat Apple en Google nu lid zijn geworden, is een teken dat beide bedrijven de ontwikkeling van standaarden en internationaal overleg serieus nemen. De enige grote afwezige bij het IDPF is op dit moment nog Amazon. Amazon gebruikt sinds het begin een eigen formaat voor de Kindle en lijkt weinig open te staan voor samenwerking op dit gebied.

(Via: The Digital Reader.)

Vorig artikelVerkoop ebooks via eBoekhuis gegroeid
Volgend artikelEreaders duiken voorzichtig onder 100 dollar
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in