Google scant 160.000 boeken van Koninklijke Bibliotheek

142
0
DELEN

Vandaag tekenden Google en de Koninklijke Bibliotheek (KB) een overeenkomst voor het digitaliseren door Google van minstens 160.000 boeken uit de collectie van de KB. Het gaat om boeken uit de 18e en 19e eeuw die na het scannen vrij toegankelijk worden gemaakt via Google Books, de websites van de KB en Europeana.

De boeken die worden gescand vertegenwoordigen het merendeel van de rechtenvrije collectie van de KB. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw die volgens de KB van groot nut zullen zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als in de rest van de wereld. Onder de boeken die door Google gedigitaliseerd worden zijn werken van negentiende-eeuwse geleerden en staatslieden als Thorbecke, Groen van Prinsterer en Abraham Kuyper.

Volgens Bas Savenije, algemeen directeur van de KB, past de samenwerking met Google in het doel dat de KB heeft: “De KB heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd.” Door het digitaliseren aan Google uit te besteden kan het proces versneld worden en wordt de vindbaarheid van de collectie vergroot.

De overeenkomst is voor Google een vervolg op vergelijkbare samenwerkingsverbanden met organisaties als de Universiteit van Harvard, de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford, het Italiaanse ministerie van Cultuur, de nationale bibliotheken van Italië in Rome en Florence en de nationale bibliotheek van Oostenrijk.

(Via: KB.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER