Europees Parlement: Instellingen mogen verweesde werken digitaliseren

0

Het Europees Parlement heeft gisteren een wet aangenomen die het makkelijker moet maken om zogenaamde ‘verweesde’ werken te digitaliseren en openbaar te maken. Verweesde werken zijn bijvoorbeeld boeken of foto’s die nog wel onder copyright vallen maar waarvan de rechthebbenden niet bekend zijn. Naar schatting zijn er wereldwijd honderden miljoenen van dergelijke verweesde objecten.

Tot nu toe was het lastig voor culturele instellingen als bibliotheken en archieven om verweesde boeken te digitaliseren en voor het publiek beschikbaar te maken. Hiervoor moest eerst toestemming van de rechthebbenden verkregen worden. Wanneer die niet gevonden konden worden, was digitalisering niet toegestaan.

Met de nieuwe wet is dit niet langer een voorwaarde. Onder de nieuwe regels is een werk ‘verweesd’ wanneer na een ‘verwoede’ zoektocht geen rechthebbende kan worden geïdentificeerd. De regels geven duidelijke criteria voor zo’n zoektocht. Verweesde werken mogen vervolgens gedigitaliseerd worden door non-profit organisaties.

De wet bevat ook een regel waardoor instellingen in principe wel geld mogen verdienen met het uitbaten van verweesde werken, bijvoorbeeld in museumwinkels. De opbrengsten zouden wel ten gunste moeten komen van de zoektocht naar rechthebbenden en het digitaliseringsproces.

Wanneer na verloop van tijd alsnog een rechthebbende opduikt, worden door de wet regels gegeven om deze te compenseren. Het moet hierbij echter gaan om kleine bedragen, omdat de geleden schade klein zal zijn bij niet-commercieel gebruik door instellingen.

De nieuwe wet moet nu enkel nog goedgekeurd worden door de Europese Raad, wat waarschijnlijk binnenkort zal gebeuren.

(Via: EU)

Vorig artikelEbook.nl overgenomen door ePagine
Volgend artikelBinnenkort boeken printen bij fotokiosken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in