Google Editions positief ontvangen op Buchmesse

0

Eerder al schreven we over Google Editions, de voorlopige werknaam waaronder Google ebooks gaat verkopen. Tijdens de Tools of Change conferentie voorafgaand aan de Frankfurter Buchmesse dit jaar werd Google Editions positief ontvangen.

Die positiviteit blijkt uit tweets die gedaan zijn door mensen die aanwezig waren bij de TOC conferentie gisteren. Daar werd Google Editions besproken. Het programma zal tegelijkertijd gelanceerd worden in Amerika, Verenigd Koninkrijk en Europa in het eerste half jaar van 2010. Een van de sterktes van het Google Editions programma is dat, als je eenmaal een ebook hebt gekocht, dan bestaat het in de cloud. Je kunt er dan overal waar je internettoegang hebt, bij, met welk apparaat dan ook. Of het nou een smartphone, laptop of een ereader is, dat maakt niet uit.

Als je eenmaal met een apparaat een ebook hebt bekeken, dan zal er een gecachte versie in het geheugen blijven staan. Zo kun je ook offline je ebook lezen.

Drie businessmodellen
Google heeft drie businessmodellen ontwikkeld voor Google Editions. De klant kan een ebook direct bij Google kopen, maar hij kan het ebook ook bij een partnerretailer kopen of bij de uitgever zelf. Als het ebook bij Google gekocht wordt, krijgt de uitgever 63% van de opbrengst; 37% gaat naar Google. Via de partner route gaat 45% naar de uitgever; de overgebleven 55% wordt gedeeld tussen Google en de retailer. Hiervoor moet nog een verdeling worden afgesproken met de retailers. Voor de laatste mogelijkheid, bij de uitgever zelf een Google Edition kopen, is nog geen verdeling afgesproken.

Google heeft ook de mogelijkheid om kortingen te geven op de ebooks in landen waar dit is toegestaan. Ook voor Nederland zullen er kortingen mogelijk zijn omdat ebooks niet onder de Wet op de Vaste Boekenprijs vallen. De korting die berekend wordt, zal van Google’s gedeelte afgaan, niet van het uitgeversdeel.

Google is zeker van plan om ook met ereaderfabrikanten deals te maken. Er werden geen namen vrijgegeven, maar Amanda Edmonds, directeur strategische partnerships bij Google, betwijfelde ten zeerste dat de Kindle van Amazon een van de ereaders zou zijn die mee zouden doen.

Positief ontvangen
Verschillende aanwezige twitteraars reageerden positief op deze aankondiging van Google. De Jager schrijft op zijn blog Uitgever 2.0:

Volgens @ericbaber kun je de content die je éénmaal hebt aangeschaft daarna op al je devices benaderen. En volgens @truse zal Google Edition ‘direct sales’ mogelijk maken, alsmede ‘retailer site integration’ en ‘publisher site integration’. Kortom, de dienst kan aan ebookshops en websites van uitgevers gekoppeld worden, maar Google zal ook direct aan eindgebruikers gaan verkopen. Helaas zullen Kindle-gebruikers voorlopig buiten de boot vallen, schrijft @jwikert.

Alle ebook files zullen gehost worden op servers van Google, tweet @truse. Google kan zelf kortingen bepalen volgens @eysbach.

Frankfurter Buchmesse
De Frankfurter Buchmesse is een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Heel de uitgeverswereld komt in oktober bij elkaar om contacten te vernieuwen en op te doen, om te netwerken en om lezingen te volgen. Ook worden er rechten en licenties verhandeld. Woensdag tot en met vrijdag is voorbehouden aan de uitgevers. In het weekend is ook het boekminnende publiek welkom. Eregast dit jaar is China.

(Via: The Bookseller.)

Vorig artikelHarvard en Nationale Bibliotheek van China digitaliseren zeldzame boeken
Volgend artikelWaarom is kleur belangrijk voor een ereader?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in