Waarom is kleur belangrijk voor een ereader?

0

Weinig literatuurboeken voor volwassenen bevatten kleurenplaatjes tussen de tekst. Toch zullen kleurenereaders in 2010 opgang maken en in 2011 mainstream worden, zegt onderzoek van Digitimes.

Op dit moment hebben alle eInk ereaders, uitzonderingen daargelaten, een grijsschaal variërend van 4 tot 16 grijstinten. Hierop kun je prima een ebook lezen. Letters zijn zwart, achtergrond is wit en de cover art wordt weergegeven in 4 tot 16 tinten grijs.

De Digitimes beweert, dat door het volwassen worden van eInk de vraag naar kleuren eInk steeds groter zal worden. Zo’n 5% van de wereldwijde verkoop van ereaders zal in 2010 bestaan uit kleurenapparaten, zegt de website. Als kleur in 2011 mainstream wordt, verwacht de Digitimes dat ook de prijs ervan lager zal worden.

Prime View International, het bedrijf dat het kleinere bedrijf eInk opkocht eerder dit jaar, verwacht dat er snel een eigen kleuren elektroforetisch scherm zal komen. Dit is gebaseerd op eInk’s kleurenfilter oplossing. Ook AU Optronics ontwikkelt kleuren e-paper. Zij doen dit zonder het gebruik van kleurenfilters. Productie daarvan wordt tegen eind 2010 verwacht.

Het Japanse bedrijf Fujitsu heeft al een kleuren ereader, genaamd Flepia, die alleen in Japan beschikbaar is. Dit apparaat kost ongeveer €775,=.

Waarom is kleur nu zo belangrijk? Kleur in ereaders opent hele nieuwe mogelijkheden voor andere contentaanbieders dan ebooks. Een ebook met hier en daar een enkel plaatje of alleen cover art, kan zonder kleur. Maar een tijdschrift zal kleur erg belangrijk vinden voor digitale publicaties. Ook voor het lezen van grafieken bij een onderzoek kan kleur een onderscheidende en verhelderende toevoeging zijn.

Ook zullen adverteerders waarschijnlijk eerder via ereaders adverteren als zij hun uitingen in kleur kunnen doen. Dat is ook weer goed nieuws voor de kranten. De toeloop van nieuwe contentaanbieders zal de verkoop van kleuren ereaders waarschijnlijk doen toenemen, een wederzijdse stimulans. De ereader met kleur zal als een goedkoop distributiekanaal kunnen functioneren voor tijdschriften en kranten, waardoor de oplagecijfers weer zouden kunnen stijgen.

Maar alles hangt dus wel af van de opmars van kleuren ereaders in dit verhaal. Laten we de eerste Europese kleuren ereaders nog even afwachten. De eerste op de lijst van uit te brengen kleuren ereaders is de Cool-er. Zij kondigen hun kleuren apparaat aan voor begin volgend jaar.

Heb jij kleur nodig om je ebooks te lezen? Of houd je het voorlopig bij je “ouderwetse” grijstinten ereader? Zie je nog andere mogelijkheden voor een kleuren ereader?

(Via: Maximum PC.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in