eInk ereaders zijn stom

0

“EInk ereaders zijn stom”, zegt Brian Lam van The Business Insider. De toekomst van de media zit niet in papier en ook niet in apparaten die papier nabootsen.

Lam tracht aan te tonen waarom de positieve kanten van ereaders niet opwegen tegen de negatieve kanten. Daarvoor trekt hij een vergelijking met de auto: “Een paard met rolschaatsen kan niet op tegen de snelheid van een auto.” eInk, zo zegt Brian Lam, is een goed middel om te laten zien wat ebooks waren. Waarom zou een digitaal boek moeten voldoen aan de moderne mediagewoonten?

Lam vertelt dat hij in 2008 de Kindle heeft aangeschaft. Maar als je er nu een zou aanschaffen of een van de mindere concurrenten van de Kindle, verklaart hij je voor gek. Zeker met alle nieuwe technologie die de komende 6 maanden op de markt moet verschijnen. Lam gaat verder met het afkraken van de verschillende voordelen die eInk biedt.

Laag energieverbruik noemt hij super als je op vakantie gaat naar plaatsen waar geen elektriciteit is, maar omdat hij alleen in en om het huis leest, vindt hij dat dit argument niet steekhoudend is voor hem. “Ik heb overal stopcontacten dus wat heb ik eraan dat de eInk ereader twee weken lang meegaat. Ik heb maar vier tot vijf uur nodig.

Het volgende argument dat hij aanvalt, is het feit dat eInk minder vermoeiend is voor je ogen. “LCD leest ook lekker, daar heb ik niks over te klagen. En ik lees er twaalf uur per dag van.” zegt Brian. “Ik geef toe: eInk is kalmerend, maar hele generaties groeien nu op met naar een scherm staren. Worden die nu collectief blind? Ik vind het kalmerende effect van eInk echter niet de belangrijkste van schermtechnologie.”

Daarna gaat Lam nog door op zwart-wit tegenover kleur. Het enige echte alternatief voor kleuren eInk is LCD. Alle kleuren eInk die tot nu toe gepresenteerd is, is niet mooi, zegt de schrijver. Het scherm ververst niet snel genoeg voor video. Ook Bezos heeft gezegd dat het uitbrengen van een kleuren Kindle nog jaren in de toekomst ligt. Het enige dat nog aan LCD moet worden aangepast, is de batterij duur, vindt Lam.

Uiteraard klaagt Brian Lam ook nog even over de verversingssnelheid van eInk: dat gaat zo snel als het omslaan van een papieren bladzijde. Dat is goed genoeg voor een boek, maar de toekomst van de media is multimedia. Daarvoor heb je een hogere verversingssnelheid nodig. eInk kan goed papier nadoen, maar het kan niet realtime een cursor volgen of kliks op knopjes ondersteunen. Vervolgens zegt Lam: “Bovendien: hoeveel uur lees je een boek ten opzichte van je overige mediaconsumptie?”

eInk is prima om content op dode bomen te repliceren, die je in een slakkengang leest, terwijl je mijlenver verwijderd bent van een stopcontact. Ook de Sony Touch Edition en de iRex touchscreen ereaders zijn volgens Lam kreupele apparaten. Het enige dat deze ereaders hebben aangetoond is dat er nog veel moet gebeuren.

Een echt ebook lees je het beste op een tablet, zegt Lam. Tablets zoals Microsoft en Apple die zullen maken zijn de enige apparaten die in staat zijn om een ebook weer te geven, video goed af te spelen en vingerbeweging in realtime te volgen. En als het te donker wordt om te lezen, kun je de helderheid van het scherm aanpassen zonder dat het lijkt alsof je naar een jaren 30 filmhuis film aan het kijken bent.

(Via: The Business Insider.)

Vorig artikelWaarom is kleur belangrijk voor een ereader?
Volgend artikelBarnes & Noble bevestigt lancering ereader – Update: reactie iRex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in