Centraal Boekhuis breidt dienstverlening uit met levering aan iBookstore

0

Vanaf maandag kunnen uitgevers hun ebooks via het Centraal Boekhuis (CB) direct uploaden naar de iBookstore. Ze hoeven hiervoor dan geen account meer aan te maken bij Apple. Wel moeten ze akkoord gaan met de voorwaarden van Apple.

Een jaar geleden kwam er vanuit de kant van boekhandelaars protest toen bekend werd dat het Centraal Boekhuis een contract met Apple had gesloten voor de levering van ebooks.

Directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Ari Doeser zei toen: “Zolang CB in handen is van boekverkopers en uitgevers moet je goed nadenken of je een buitenlandse partij zo makkelijk laat afnemen waarin ons vak jaren heeft geïnvesteerd.”

Volgens Mathijs Suidman van het CB kan iedere uitgever nu vanaf maandag dan toch via het CB direct ebooks verkopen in de iBookstore van Apple, aldus Boekblad. “Afgelopen weekend is er in gesprekken met belanghebbenden ruimte ontstaan voor CB om deze mogelijkheid te bieden. Iedereen die aan de voorwaarden van Apple voldoet, kan nu zijn titels uploaden.”

Die voorwaarden zijn onder meer dat de prijs van een ebook achter de komma 49 of 99 cent moet hebben. Ook moet er een vaste verhouding zijn tussen de prijs van het gedrukte exemplaar en de ebookversie.

Uitgevers kunnen nu via het CB een contract met Apple afsluiten waarna hun ebooks in de iBookstore beschikbaar komen. Enkele uitgevers hebben na de opening van de Nederlandse iBookstore al zelf ebooks in de iBookstore geplaatst, zoals WPG en Eburon.

(Via: Boekblad.)

Vorig artikel29.000 illegale links naar boeken en strips neergehaald in België
Volgend artikelEU overweegt regulering ebookformaten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in