Mensen met beperkt zicht zouden bij het gebruik van een tablet sneller en comfortabeler kunnen lezen dan van gewoon papier. Het onderzoek dat afgelopen zondag gepresenteerd werd bij het American Academy of Ophthalmology (AAO), toont aan dat het gebruik van een tablet de hoogste leessnelheid oplevert, ongeacht de ernst van de oogaandoening.
Het gaat om oogaandoeningen waarbij mensen heel wazig zien of waarbij mensen zwarte vlekken zien in het zichtbeeld. Voordat tablets op de markt kwamen, gebruikten mensen met zo’n beschadiging aan de ogen verschillende hulpmiddelen zoals een verlicht vergrootglas, om toch te kunnen lezen.
Uit het onderzoek waar honderd slechtzienden aan deelnamen, bleek dat alle testpersonen minstens 42 woorden per minuut meer konden lezen met het gebruik van de iPad en lettergrootte 18, in vergelijking met het lezen van een papieren boek of krant. Met de Kindle lazen de testpersonen gemiddeld 12 woorden per minuut meer, eveneens met lettertype 18. Mensen met het slechtste zicht toonden de meeste vooruitgang als ze gebruik maakten van een iPad of Kindle, in vergelijking met een papieren boek.
De onderzoekers stellen dat het achtergrondlicht van de iPad de sleutel is tot het sneller kunnen lezen. Dit komt dan vooral door het extra contrast tussen de achtergrond en de letters, waardoor slechtzienden de letters beter kunnen onderscheiden van de achtergrond. Ook bleek uit het onderzoek dat mensen met het slechtste zicht de voorkeur gaven aan de iPad. Mensen met een beter zicht verkozen een papieren boek boven de iPad en de Kindle.
Een tablet blijkt dus een goed alternatief voor slechtzienden, vooral vanwege het verhoogde contrast door backlight. Eerdere onderzoeken wijzen echter op de nadelige effecten van ditzelfde backlight. Zo klaagden mensen over eye strain en recent schreven we nog een artikel over een ander nadeel van achtergrondverlichting in tablets: volgens onderzoekers kan het gebruik van tablets in de avonduren een negatief effect hebben op de nachtrust, omdat de achtergrondverlichting zorgt voor een afname van de aanmaak van melatonine.
Misschien dat de Kobo Glo (een ereader met ingebouwde verlichting waarbij je niet recht in de lichtbron kijkt) een nog beter alternatief is voor mensen met slecht zicht. Op ons forum werd al eens een discussie gestart over ervaringen van slechtzienden met ereaders. Wellicht lezen we daar binnenkort over de ervaringen van slechtzienden met de Kobo Glo.
(bron: newswise.com)