Verandert B&N stilzwijgend ebookformaat in online winkel?

0

Het lijkt erop alsof Barnes & Noble stilzwijgend het formaat waarin ebooks verkocht worden, heeft veranderd. Chris Meadows van Teleread is op onderzoek uitgegaan.

Meadows las in een forum dat een Palm-gebruiker een ebook had gekocht en verwachtte dat het in eReader formaat zou worden gedownload. In plaats daarvan kreeg deze gebruiker een ePub formaat. Dit formaat was echter niet leesbaar op de Palm. Meadows besloot zelf naar de B&N website te gaan en te kijken of hij iets wijzer kon worden.

Aanwijzingen
Op de site zelf stonden een paar “hulpvaardige” aanwijzingen. De eerste aanwijzing is dat onder de titel van het ebook staat dat het om een “digital” (ebook) formaat zou gaan. De tweede “behulpzame” aanwijzing is dat bij formaat onderaan de pagina staat dat een boek het formaat “ebook” heeft, met het aantal pagina’s erachter. De derde aanwijzing staat aan de linkerzijde van de pagina: daar staat de tekst dat het ebook werkt met je eigen ereader met daarbij plaatjes van een Blackberry, iPhone, Windows en Mac.

Als je klikt op “Learn more”, dan krijg je een lijstje met die vier apparaten, maar ook een linkje naar “Other devices”. Klik je op deze link, dan word je doorverwezen naar een pagina met de volgende tekst: “Please check back for an expanded list of other supported devices.” Ook in de Frequently Asked Questions worden alleen deze vier apparaten genoemd.

Verwarring
De verwarring wordt nog groter als je beseft dat Fictionwise oorspronkelijk eigenaar is van de gratis applicatie eReader. Deze app leest het eReader formaat. B&N heeft Fictionwise overgenomen en daarmee deze applicatie. B&N wilde de applicatie hebben om te kunnen concurreren tegen Amazon en heeft niet de moeite genomen om de app te hernoemen.

Er is dus een Fictionwise eReader app, het originele platform, en een Barnes & Noble eReader app, die enkel met de vier genoemde apparaten werkt. Fictionwise sprak er volgens Meadows wel over om over te gaan op ePub, maar pas dan als alle applicaties een upgrade hadden gehad om het nieuwe formaat te ondersteunen. Misschien heeft B&N een beslissing geforceerd?

We hebben zelf de app gedownload. In de omschrijving van de applicatie in de App Store staat niets over de verschillende formaten. In de B&N User Guide voor de app staat vermeld dat deze ePub leest en dat dat een nieuwe toevoeging is. De versie die wij downloadden is versie 1.1. In de comments bij het Teleread blog staat dat de PC versie van eReader ook ePub ondersteunt. Maar is ondersteuning van een bepaald formaat reden genoeg om een ander formaat uit je winkel te zetten?

Het onderzoek van Meadows roept een aantal vragen op. Heeft B&N echt alle ebooks stilzwijgend omgezet naar ePub formaat? Er staat nergens op de site van B&N in welk formaat de ebooks worden verkocht. Probeert B&N hiermee het eReader-formaat stilletjes in vergetelheid te laten wegzakken? En als het echt zo is dat B&N ePub verkoopt in plaats van eReader, waarom hebben ze dat dan niet verteld en laten ze hun webgebruikers in verwarring achter?

Er was al eerder verwarring over welk formaat B&N zou gaan gebruiken. De verwarring heerste toen bij het oprichten van de online ebookwinkel. Het leek erop dat B&N het eReader formaat naast het ePub formaat zou gaan gebruiken. Kennelijk is het Barnes & Noble ebook mysterie terug van weggeweest.

(Via: Teleread.)

Vorig artikelKindle for iPhone in Nederland
Volgend artikelHearst lanceert ereader voor e-papers en e-tijdschriften

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in