Multitouch displays voor ereaders voor einde 2010 op de markt

0

Steeds meer eInk ereaders worden voorzien van een touchscreen. Denk bijvoorbeeld aan de Sony PRS-600 Touch Edition, de deze week gelanceerde DR800S van iRex en de Hanvon N518. Voor het einde van 2010 moeten er eInk ereaders op de markt gaan verschijnen die drukgevoelige multitouch schermen hebben. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om met twee vingers in- en uit te zoomen, zoals dat nu al op de iPhone kan.

De technologie heet officieel “interpolating force-sensitive resistance” (isfr). Twee lagen van een bepaald stroomgeleidend materiaal worden kruislings over elkaar gelegd. Als er druk wordt uitgeoefend op het scherm, raken de twee lagen elkaar en wisselen stroom uit. Uit de stroomsterkte wordt bepaald hoe hoog de druk op het scherm moet zijn geweest. Als je naast de kruising van twee stroken druk uitoefent, wordt door een meting van de dichtstbijzijnde kruisingen het centrum van het drukpunt berekend. De drukpunten kunnen tot op een honderdste inch nauwkeurig bepaald worden.

Het aantal drukpunten dat tegelijkertijd herkend kan worden, is bijna onbeperkt, zegt fabrikant Touchco. Ook kan de techniek de druk van een handpalm onderscheiden van de druk van een stylus.

De resolutie van het scherm is vrij hoog, ondanks dat het om een touchscreen gaat. Dit kan de fabrikant bereiken door meerdere stroken van het materiaal in het scherm te verwerken. Hoe meer stroken er gebruikt worden, hoe hoger de resolutie zal zijn.

Het bedrijf Touchco heeft ervoor gekozen om de techniek als eerste op ereaders te integreren. Door de multitouch techniek te gebruiken in ereaders, kun je bijvoorbeeld met twee vingers in- en uitzoomen op tekst of een plaatje, zoals de pinchtechniek bij de iPod Touch of iPhone.

(Via: Tweakers.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in