Ebookpiraterij in Amerika sterk toegenomen

0

Volgens het Amerikaanse bedrijf Attributor is de piraterij van ebooks gestegen tot 10%. Attributor is een bedrijf dat illegale content traceert voor klanten. Volgens dit bedrijf bedraagt het verlies $2,75 to $3 miljard voor de uitgeversindustrie.

Attributor zegt in zijn rapport (pdf) dat van ieder boek dat gepubliceerd wordt, ongeveer 10.000 illegale kopieën in omloop zijn. Ze hebben 913 boeken in 14 verschillende genres 90 dagen lang gevolgd. Volgens het monitor bedrijf zijn er van die 913 boeken 9 miljoen kopieën gedownload.

De genres waarin de meeste ebooks zijn gedownload, zijn Business en Investing, Professional en Technical en Science. Het minst gedownloade genre is fictie. In het rapport mist echter de connectie tussen piraterij en invloed op de verkoop van dat ebook of papieren boek, zoals op Twitter al snel werd geconstateerd.

Publisher’s weekly zegt dat er wel heel wat aannames gedaan worden door Attributor om tot deze cijfers te kunnen komen, maar dat deze cijfers desondanks toch schokkend zijn.

Fantasy auteur Jim C. Hines wijst erop dat het bedrag van $3 miljard in de studie is gebaseerd op het idee dat iedere illegale versie van een ebook ook gekocht zou worden als het op geen enkele andere manier beschikbaar zou zijn. Daarnaast zou het bedrijf Attributor zich specialiseren in de verkoop van anti-piraterij oplossingen.

Hardly an objective or trustworthy source, in this case

aldus Hines. De auteur pleit voor objectief onderzoek naar piraterij.

Een onderzoek uitgevoerd in opdracht van O’Reilly Media, verkoper van ICT-ebooks, wijst uit dat er juist een positief verband bestaat tussen ebooks die illegaal gedeeld worden en de verkopen van datzelfde boek. Ze benadrukken wel dat het niet gaat om een causaliteitsverband, maar om een wisselwerking tussen verkoop en illegaal delen.

(Via: Ebooknewser.)

Vorig artikelMultitouch displays voor ereaders voor einde 2010 op de markt
Volgend artikelAsus kondigt DR-570 ereader met OLED-scherm aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in