‘Ebookpiraterij kost uitgevers slechts 0,14% omzet’

0

Er zijn vele manieren om naar het probleem ‘ebookpiraterij’ te kijken. Simon van Meygaarden koos een nieuw en tamelijk origineel perspectief, namelijk dat van de wiskundige. Uit zijn berekening volgt dat het verlies aan omzet door ebookpiraterij te verwaarlozen is.

Stap voor stap beschrijft Van Meygaarden hoe hij tot deze opmerkelijke conclusie komt. In zijn berekeningen gaat hij uit van een aantal factoren, waaronder het totaal aantal downloads, waarvan na aftrek van corrupte bestanden en met virussen geïnfecteerde bestanden een zeker aantal ‘safe downloads’ overblijft. Van al die downloads is maar een deel illegaal, en lang niet alle gedownloade ebooks worden überhaupt gelezen. Deze laatste factor noemt hij de ‘Play Factor’ en deze is erg klein (voor ebooks schat hij deze op 0,001).

Een uitgever die een miljoen ebooks per jaar verkoopt, en vreest dat er voor iedere aankoop 10 ebooks illegaal gedownload worden, verliest volgens zijn vergelijking:

10.000.000 * ( 1 – ,5 ) * ( 1 – ,25 ) * ,001 * ,75 * .5 =
10,000,000 * ,5 * ,75 * ,001 * ,75 * ,5 =
1.406,25 ebooks = ongeveer 0,14% van zijn omzet

“Dat is dus een verwaarloosbaar verlies”, aldus Van Meygaarden. “Weliswaar is piraterij moreel niet goed te praten, maar economisch gezien is het een heel ander verhaal en is het maar de vraag of de tijd en middelen die in bestrijding van piraterij worden gestopt wel verantwoord is als je de werkelijke omzetderving eens goed in kaart zou brengen.”

(via 21st Century Publishing)

Vorig artikel‘Er moet meer onderzoek gedaan worden naar gevolgen digitaal lezen’
Volgend artikelSlovenië krijgt ‘nationale betaalmuur’ voor mediasites

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in