KB maakt oude tijdschriften online beschikbaar

0

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag (KB) heeft een eerste stap gezet in het online beschikbaar stellen van oude tijdschriften. Vanaf nu zijn 80 oude tijdschrifttitels uit de periode 1850-1940 in full-text doorzoekbaar. De webdienst zal de komende tijd regelmatig uitgebreid worden met meer titels.

Op de nieuwe website tijdschriften.kb.nl zijn met ingang van vandaag 1,5 miljoen pagina’s van 80 Nederlandse tijdschriften gratis online in te zien. Het gaat om tijdschriften uit de periode 1850–1940 rondom de onderwerpen literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. De tijdschriften zijn afkomstig uit de collecties van de KB, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie.

Onder de titels die zijn gedigitaliseerd en nu worden aangeboden bevinden zich bijvoorbeeld Sport in beeld, de Hollandsche revue, Ons eigen tijdschrift, en vaktijdschriften als het Marineblad, Nieuwsblad voor den boekhandel, Tijdschrift voor boek- en bibliotheekwezen, en het Advocatenblad. De volledige tekst van de tijdschriften kan doorzocht worden en als tekst, afbeelding of PDF gedownload worden.

Volgens de KB zijn de tijdschriften interessant “voor onderzoekers uit verschillende disciplines”, maar kan iedereen die belangstelling heeft voor de recente geschiedenis “aan deze tijdschriften zijn hart ophalen”. In 2012 zijn nog 74 andere tijdschrifttitels voor de nieuwe webdienst geselecteerd die momenteel gedigitaliseerd worden.

(Via: KB)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in