Welk scherm geeft meer “eye-strain”?

0

De laatste tijd zijn zowel eInk schermen als LCD-schermen waarmee je digitaal kunt lezen in het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de hausse aan nieuwe eInk ereaders en de recentelijk gelanceerde iPad van Apple. Het blog ‘Bits’ van de New York Times heeft onderzocht welk type scherm meer problemen geeft voor de ogen. Het antwoord is: “dat hangt ervan af”.

Het artikel in de Times gaat eerst in op wat nu precies “eye-strain” is en waar het door wordt veroorzaakt. Als we lezen, bewegen onze oogspieren heen en weer. De oogspieren maken dan zo’n 10.000 bewegingen in een uur. Dokters benadrukken dat het geen kwaad kan voor de ogen om van een scherm te lezen. Wat oogvermoeienis kan veroorzaken, is het staren naar een scherm en het minder knipperen. Ze raden daarom aan dat een lezer iedere twintig minuten even een kleine pauze inlast en dan niet naar een scherm kijkt of ervan leest.

Het ligt aan de omstandigheden waarin we lezen, de typografie (gebruikte lettertype) en de gebruikte software welk scherm het beste is. eInk is prima voor lezen in het zonlicht, maar er zijn omstandigheden waarin je niet van een eInk scherm kunt lezen. Bijvoorbeeld als het licht minder wordt. LCD-schermen daarentegen zijn slecht te lezen in de zon, maar bieden een prima alternatief in een situatie waar minder licht beschikbaar is, door de aanwezigheid van backlight. Verschillende schermen kunnen in verschillende omstandigheden en voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Volgens Carl Taussig, directeur van HP, is de 120 Hertz verversingssnelheid op de huidige schermen veel sneller dan onze ogen kunnen bewegen. Een LCD-scherm ververst iedere 8 milliseconden, het menselijk oog beweegt met een snelheid tussen de 10 en 30 milliseconden.

Er is dus niet een beter of slechter scherm: afhankelijk van de situatie kun je voor het ene of het andere scherm kiezen. Wat belangrijk is, is dat je op tijd even een pauze neemt, zodat je je ogen voldoende rust geeft. Het is daarna niet strikt noodzakelijk dat je je ogen uitwast met gekookte melk of eventuele andere fabeltjes toepast.

(Via: Teleread.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in