Zijn ebooks slecht voor het geheugen?

0

Ebooks hebben veel voordelen, maar wellicht ook wel een belangrijk nadeel ten opzichte van papieren boeken. Volgens onderzoekers herinneren mensen die een ebook lezen minder goed wat ze juist gelezen hebben dan mensen die papieren boeken lezen.

In het geheugen zijn er twee mogelijke manieren waarop je informatie opslaat van wat je leest, je ‘weet’ het simpelweg of je ‘herinnert’ je het door aan de context te denken en zo het antwoord in je geheugen op te zoeken. Volgens universitair onderzoekster Kate Garland van de Universiteit te Leicester ‘weten’ mensen die van papier lezen iets sneller dan mensen die van een scherm lezen.

Dat zou diverse oorzaken kunnen hebben, maar een ervan is waarschijnlijk dat mensen bij het omzetten van iets wat je ‘herinnert’ naar iets wat je ‘weet’ veel gebruik maken van context en ruimtelijk inzicht. Grote denkers uit het verleden wisten bijvoorbeeld al dat ze makkelijker feiten konden onthouden door ze in een denkbeeldige ruimte te plaatsen.

Natuur
Neurowetenschapper Mark Changizi vindt dezelfde eigenschappen in de natuur: “In de natuur komt alles met een fysiek adres en kun je van en naar dat adres toe. […] Tot aan de opkomst van het internet waren de mechanismen voor het opslaan van informatie grotendeels aan ruimte gebonden, gebruik makend van onze ingeboren navigatiemogelijkheden. Onze bibliotheken en boeken waren hoogst navigeerbaar.”

Ebooks hebben echter veel minder ruimtelijke eigenschappen. Op een ereader scroll je in feite door een lap tekst heen, en kun je hoogstens zien op welk percentage van een boek je bent. Papieren boeken daarentegen hebben fysieke referentiepunten, wat mensen helpt om dingen te onthouden. Ook de mogelijkheid om bij een papieren boek onbewust informatie op te slaan van omliggende pagina’s zorgt voor een beter geheugen van wat je leest. Bij een ebook zie je over het algemeen maar een pagina tegelijk.

Deze conclusies lijken aan te geven dat het onderwijs erbij gebaat zou zijn niet zonder meer van papieren boeken op digitale boeken over te stappen. Toch staat Changizi niet negatief ten opzichte van digitalisering. “Wanneer we het juiste ontwerp van ebooks en het web gevonden hebben – waarbij volgens mij de nadruk op ruimtelijke navigatie zou moeten liggen – kan het wel eens zijn dat ebooks en het web niet slechts een beetje beter zijn, maar op een totaal andere manier een grote kracht uit ons brein kunnen halen.”

(Via Time)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in