Gfk: boekenbranche moet meer inzetten op ebooks

0

Analist Mirjam Hemker van onderzoeksbureau GfK roept de boekenbranche op meer werk te maken van ebooks. Ze doet dat in een interview met Nu.nl. Volgens Hemker zijn er nog te weinig boeken gedigitaliseerd en staan ebooks mede daardoor nog in de kinderschoenen in Nederland.

Hemker, die namens GfK de boekenbranche in de gaten houdt, is verbaasd over het lage aandeel van ebooks in de Nederlandse boekenmarkt. Dat staat nu op 2.8 procent, maar zou een stuk hoger kunnen zijn. Ze is zelfs van mening dat de digitale verkoop voor een deel de daling in papieren verkoop goed zou kunnen maken.

“Eén op de drie huishoudens heeft een e-reader of tablet. Het komt voor dat iemand een boek niet kan vinden, het onder een scanapparaat legt en zo zijn eigen e-book ontwikkelt. De branche moet er zelf voor zorgen dat alle titels op een aantrekkelijke manier worden aangeboden. Dan ga je dat tegen en behoud je inkomsten.”

Peter Rosendaal van het CPNB herkent de kritiek van Hemker niet. Volgens hem is de economische crisis de belangrijkste oorzaak van de teruglopende omzet in de boekenmarkt. “De crisis is overal voelbaar. In dat licht doet onze branche het helemaal nog niet slecht.”

Lees meer over dit onderwerp op Nu.nl

Vorig artikelKijktip: ‘Google en het wereldbrein’, documentaire over Google Books
Volgend artikelSony vernieuwt Britse ebookwinkel in samenwerking met Txtr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in