De beste e-reader software voor de iPhone

0

Er zijn ontzettend veel applicaties op de markt voor het lezen van ebooks op je iPhone. Wat zijn nu de beste die je hebben kunt en waar vind je goede ebooks? Een overzicht van Wired.com.

Stanza

Op nummer 1 staat met afstand gratis ereader Stanza. Deze ereader support ePub, het formaat van Fictionwise, import van ebooks die je al hebt en ondersteunt DRM. Als je ebooks gaat converteren naar Mobipocket formaat, verliest het de opmaak in de tekst zoals bijvoorbeeld schuin- of vetgedrukte teksten. Stanza heeft een ingebouwde online catalogus naar ebooks in het publieke domein, zoals van Feedbooks, Munseys.com en BookGlutton. Ook worden RSS Feeds ondersteund van verschillende kranten en magazines.

eReader

Volgens Wired.com is de tweede plaats voor eReader. Dit is de iPhone versie van de ereader voor de Palm, Windows Mobile en met Symbian uitgeruste apparaten. Het is een aardige applicatie die de normen en waarden van de iPhone aanneemt, zoals bijvoorbeeld leesoriëntatie en de manier van pagina’s omslaan. Een leuke extra is dat je woorden kunt opzoeken in het ingebouwde woordenboek.
De catalogus voor ebooks maakt gebruik van Fictionwise.com en ereader.com. Deze boeken zijn niet gratis, maar via eReader kun je ook naar Manybooks, die ebooks in het publieke domein heeft staan en dus gratis zijn. eReader is gratis te downloaden.

Bookshelf

Niet gratis (10 dollar, ongeveer 7,50 euro) is Bookshelf. Voor die 10 dollar krijg je wel een paar mooie extra’s erbij: aanpasbaar lettertype en aanpasbare achtergrond- en letterkleur. Bookshelf maakt gebruik van de “Free library” van Baen via een geïntegreerde online catalogus en Webscriptions programma’s. Hiermee kun je ebooks direct op je iPhone downloaden, zonder ze eerst op je pc te zetten. Je kunt met Bookshelf ook je hele bibliotheek in een keer delen met andere gebruikers, in plaats van een boek per keer, zoals bij Stanza.
Overigens bestaat er een light versie van Bookshelf, de BookshelfLT waarmee je niet de achtergrond en letters kunt aanpassen, maar die alle andere features wel heeft. In BookshelfLT zit een niet-verwijderbare reclamebalk en je kunt maximaal 10 boeken per keer downloaden.

iSilo

De laatste in het lijstje van Wired.com is iSilo. Het formaat dat iSilo gebruikt bestaat al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw en werd geadapteerd door de juridische en medische wereld, bij gebrek aan een beter conversie programma. Het maakte ebooks van HTML met hyperlinks en kon gemakkelijk op PDA’s gezet worden.
Als ereader is iSilo niet zo goed als de vorige drie, maar dokters en juristen kunnen nu gemakkelijk hun documenten naar de iPhone omzetten, zonder bang te zijn dat zij informatie verliezen. De iSilo kan echter wel documenten bekijken in RTF en PDF.

Waar vind je ebooks?

Helaas is er niet zoiets als de mp3 voor ebooks. Er zijn verschillende formaten voor ebooks beschikbaar. Kijk dus goed welke applicatie je hebt en welke formaten die ondersteunt.
Je kunt altijd terecht bij het Gutenberg Project. Daar vind je zo’n 20.000 klassiekers die gratis beschikbaar zijn.
Voor meer recente literatuur ga je naar Diesel-Ebooks.com. En voor technische ebooks kun je kijken bij eBookSpyder of Pdfchm. Strips en duizenden recente boeken kun je vinden op Wowio Mobile. De boeken zijn toegankelijk via de mobiele browser van Safari en je hebt er geen extra applicatie voor nodig.

Voor Nederlandstalige ebooks kun je hier een kijkje nemen voor een overzicht van links.


(Via: Howto.wired.com.)

Vorig artikelOmzet e-books in Amerika groeit met 68%
Volgend artikelDigitaal rechten management: wie is de rechthebbende?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in