Australische minister voorspelt einde boekhandels

0

De Australische minister voor het MKB, Nick Sherry, heeft zich de woede van boekhandelaren op de hals gehaald door te verklaren dat traditionele boekhandels ten dode opgeschreven zijn. Sherry stelde op een conferentie in Canberra dat hij verwacht dat, behalve enkele gespecialiseerde boekwinkels, de meeste boekhandels binnen vijf jaar verdwenen zullen zijn.

Concurrentie van online winkels en ebooks zorgde er begin dit jaar voor dat de grootste Australische boekwinkelketens Angus & Robertson en Borders hun faillissement moesten aanvragen. Nick Sherry denkt dat de online verkoop van boeken en ebooks alleen maar groter zal worden en dat dit ervoor zorgt dat er binnen vijf jaar hoogstens in de grootste steden nog een gespecialiseerde boekwinkel zal zijn.

Vanuit de boekenbranche in Australië wordt er geschokt gereageerd op de uitlatingen van de minister. De Australische vereniging van boekhandelaren (ABA) heeft direct om opheldering gevraagd en verklaart dat de minister “geen verstand blijkt te hebben van de Australische boekenbranche.” Volgens Jon Page van de ABA heeft de boekwinkel een belangrijke functie in lokale gemeenschappen.

Don Grover, directeur van Dymock Group, een boekhandelsketen met 73 winkels in Australië, ziet juist een groei van de verkopen in de afgelopen maanden. Hij geeft toe dat dit kan komen door het faillissement van Borders, maar stelt dat Australiërs nog steeds graag boeken kopen. “Mensen houden ervan om weg te kruipen met een boek, in fysieke vorm. De geur van een boek is nog steeds een van de belangrijkste redenen waarom mensen boeken kopen.”

Minister Sherry liet in een reactie op de commotie weten dat het hem er vooral om te doen was om de branche te waarschuwen. “Ik denk dat het mijn taak is te wijzen op de uitdagingen die het midden- en kleinbedrijf te wachten staan, met name de opkomst van online verkoop en distributie. ”

(Via: ABC.)

Vorig artikelJaFolders-app brengt reclamefolders naar tablets
Volgend artikelTekenen in Google eBooks met Doodle Mode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in