Gevecht om ebook royalty’s barst los

0

Met de opkomst van het ebook rijst ook steeds vaker de vraag hoeveel royalty’s auteurs zouden moeten krijgen voor hun digitale pennenvruchten. Zo zijn de Vereniging van Letterkundigen (VVL) en de Literaire Uitgevers Groep (LUG) het oneens over het standaard royaltypercentage voor ebooks.

Volgens gangbare modelcontracten ontvangt de auteur bijvoorbeeld 10% van de netto verkoopprijs over elk verkocht boek. Maar nu in het digitale tijdperk standaard auteurscontracten steeds minder van toepassing zijn, proberen zowel uitgevers als auteurs tot een nieuwe verdeling te komen.

Problematisch daarbij is de kosten- en batencalculatie van ebooks, die radicaal afwijkt van wat men gewend was. Zo zijn druk-, distributie- en opslagkosten verleden tijd, maar ontstaan er nieuwe kosten voor conversie en beveiliging. Voorts bestaat er geen vaste verkoopprijs voor ebooks, waar verkopers zich aan moeten houden, en is er een ander btw-tarief van toepassing. Ook speelt de vraag of en in hoeverre het ebook de verkoop van fysieke boeken kannibaliseert.

De uitgevers die onderdeel uitmaken van de LUG stellen een royalty percentage van 15% voor, maar dat vindt de VVL te weinig. De auteurs zouden 20 à 25% moeten krijgen, volgens Janne Rijkers, coördinator van de VVL, conform percentages die in het buitenland van toepassing zijn.

Een ander onderdeel van de discussie is de vraag hoe uitgevers om moeten gaan met ‘niet leverbare titels’. Een papieren boek kan uitverkocht raken, maar ebooks raken in principe nooit uitverkocht. Dat zou betekenen dat de rechten niet automatisch terugvallen naar de auteur. En dat kan in potentie tot ongewenste situaties leiden, erkent ook de voorzitter van de LUG. Die stelt daarom voor om bijvoorbeeld een minimaal aantal jaarlijkse downloads te definiëren als ‘uitverkocht’.

(Bron: Boekblad)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in