SMB gaat iedere maand Nederlandse ebookcijfers publiceren

0

Afgelopen woensdag publiceerde Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB) voor het eerst cijfers omtrent de verkoop van ebooks in Nederland. Vanaf nu zal de SMB dit maandelijks herhalen.

De SMB heeft alle uitgevers vooraf gevraagd of hun ebookverkoopcijfers publiek gemaakt mogen worden. Op één uitgever na – welke dat is werd niet bekend gemaakt – stemden ze hier allemaal mee in, omdat ze ‘het belang van goede ebook-cijfers inzien’.

De dekking van de ebookcijfers van SMB is naar eigen zeggen ‘redelijk hoog’. Enkel de gegevens van Amazon worden niet meegerekend. ‘Wat we aan cijfers hebben is grotendeels Nederlandstalig, met een stijgend aantal titels. En daar gaat het om’, aldus SMB-manager Joop van Dalen in Boekblad.

Toch zijn de cijfers die de Stichting Marktonderzoek Boekenvak publiceert niet algeheel representatief. De SMB verkrijgt deze cijfers van Centraal Boekhuis en ePagina, maar er zijn ook uitgevers die digitale boeken via andere kanalen verkopen, bijvoorbeeld via hun eigen websites. Deze verkopen worden niet in de SMB-rapporten opgenomen.

(Via: Boekblad)

Vorig artikelGratis e-reader bij aankoop van 10 digitale boeken
Volgend artikelZon, zee en digitaal lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in