Op Teleread staat een artikel over apart gebruik van de Sony ereader. Schrijver “Ficbot” legt uit hoe ze haar Sony ereader gebruikt als receptenmanager.
Recepten zijn soms moeilijk te sorteren. Als je een goed recept gevonden hebt, dan wil je dat graag terug kunnen vinden als je het gerecht wil maken. Recepten zijn slecht te organiseren. Dat komt omdat je je recepten van meerdere plaatsen haalt: de krant, AllerHande, een geleend kookboek. Het zijn allemaal verschillende vindplaatsen die je niet 1, 2, 3 bij elkaar houdt.
Ten tweede is de informatie nooit daar waar je hem hebben wil. Het recept ligt altijd onderop je keukenplank of zit op je computer of het kookboek is heel groot en wil niet plat blijven liggen. En tijdens het boodschappen doen wil je niet met een groot 1001 receptenboek rondslepen, toch?
En computer gerelateerde oplossingen vertrouwen meestal op databases die precies op het moment dat jij het nodig hebt “down” zijn. Bovendien moet je alle eenheden in verschillende vakjes typen om het juiste recept op te kunnen roepen. En als je dan toch na veel moeite het recept tevoorschijn hebt gehaald, dan is het recept nog niet in de keuken, waar al je kookspullen staan. Dus moet je het recept printen en op dat moment zul je net zien dat je printer vastloopt, de printerinkt of het papier op is.
Het handigste is om tijdens je lunchpauze te bekijken wat je ’s avonds wil eten, de ingrediënten te kunnen opzoeken en op basis daarvan een boodschappenlijstje te kunnen maken, vervolgens na je werk de boodschappen te doen en in de keuken bij je thuis het recept als leidraad te hebben bij het koken. Simpele zaak.
Dat het niet zo simpel is, blijkt uit het feit dat er geen pasklare oplossingen beschikbaar zijn op de markt. Op dit moment is het handig om een Sony ereader te hebben, een computer met Calibre en HTML te kennen.
“Ficbot” van Teleread heeft haar recepten opgeslagen als HTML bestanden, ze geïmporteerd in Calibre en vervolgens met de ingebouwde converteerder omgezet naar Sony-vriendelijke RTF bestanden. Daarna heeft ze die RTF-bestanden in verschillende groepen onderverdeeld:
-
Recepten: Voorgerechten
-
Recepten: Overigen
-
Recepten: Snacks
-
Recepten: Soepen
Vervolgens synchroniseer je Calibre met je ereader en voilà: je hebt een draagbaar receptenboek. Het is handig om de alfabetische sorteervolgorde te gebruiken, zodat je niet je hele ereader moet doorzoeken voor een recept. Als je een nieuw recept wil toevoegen, hoef je ook niet een groot bestand te bewerken. Dat is nog eens een goede lifehacking tip voor je ereader!
(Via: Teleread.)