Onduidelijkheid over laag btw-tarief ebooks

0

Vanaf volgend jaar zullen luisterboeken en educatieve uitgaven op cd-rom onder het lage belastingtarief van 6% gaan vallen. In het Belastingplan 2010 komt echter een dubbelzinnige passage voor, waardoor het niet duidelijk is of het nieuwe belastingregime ook voor ebooks geldt.

De belastingplannen voor 2010 werden op Prinsjesdag bekend gemaakt. Al eerder lekte het nieuws uit dat het lage (6%) btw-tarief, dat al jaren op gewone boeken van toepassing is, ook op digitale uitgaven toegepast zou gaan worden.

Digitale uitgaven kunnen op een drager (cd-rom of usb stick) aangeboden worden, maar ook zonder drager, zoals bij een ebook dat gedownload kan worden. Hier ontstaat de verwarring. In het belastingplan lezen we: “De richtlijn biedt nu ook de mogelijkheid voor een gelijke behandeling van de levering (en de verhuur) van boeken op schrift en andere dan papieren fysieke dragers waarop de inhoud van een boek is aangebracht. De tot dusver bestaande ongelijke behandeling van materieel dezelfde producten/diensten is niet meer gerechtvaardigd. Het kabinet neemt daarom deze ongelijke behandeling weg en laat vanaf 2010 het verlaagde BTW-tarief gelden voor alle andere dan papieren fysieke dragers waarop de inhoud van een boek is aangebracht, zoals luisterboeken.”

Maar verderop in het betreffende artikel staat “Daarnaast zal het verlaagde tarief van toepassing zijn op digitale educatieve informatie die is aangebracht op fysieke dragers en die kennelijk uitsluitend of nagenoeg uitsluitend bestemd is voor informatieoverdracht in het onderwijs.”, waaruit af te leiden valt dat het nieuwe belastingregime niet van toepassing zou zijn op ebooks die online aangeschaft en gedownload worden.

Doordat ebooks nu onder het 19% tarief vallen valt een deel van het relatieve kostenvoordeel ten opzichte van fysieke boeken weg. De meeste Nederlandse uitgevers houden nu een verkoopprijs van hun ebooks aan die 80% bedraagt van die van het papieren equivalent. Zodra het ebook onder het 6% tarief valt kan die verkoopprijs nog eens met 13% omlaag.

Vorig artikelSony ereader als receptenboek
Volgend artikelEbookversie Lost Symbol loopt harder dan hardcover

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in