Bertram & De Leeuw wil ebooks van andere uitgevers publiceren

0

Uitgeverij Bertram & De Leeuw wil boeken van schrijvers die onder contract staan bij een andere uitgever uit gaan brengen als ebook. Volgens Bertram & De Leeuw doen de huidige uitgevers te weinig om boeken in ebookvorm uit te brengen. De uitgeverij vreest niet voor problemen omtrent het auteursrecht. Andere uitgeverijen reageren echter geïrriteerd op de plannen.

Marij Bertram en Hendrik de Leeuw vormden tot mei 2010 de directie van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Deze zomer verlieten ze die uitgeverij echter na een verschil van inzicht over het te voeren beleid en richtten ze een nieuwe uitgeverij op.

Met hun nieuwe uitgeefplannen hopen ze auteurs van andere uitgevers los te weken. In het Parool van vandaag stelt Marij Bertram dat uitgevers volgens het standaardcontract voor auteurs een inspanningsverplichting hebben. “Als een auteur vindt dat zijn uitgeverij te weinig moeite doet zijn boek om te zetten in een ebook, vallen die rechten vanzelf terug aan de auteur.”

Vervolgens kan die auteur bij Bertram & De Leeuw aankloppen. “Omdat veel uitgeverijen niet in het ebook geloven, krijg je een splitsing. Het kan voorkomen dat het fysieke boek van een auteur dan bij zijn uitgeverij uitkomt, en het ebook bij ons.” Deze aanbieding zet echter kwaad bloed bij andere uitgevers. Prometheus, De Bezige Bij en Van Oorschot wilden niet reageren op de plannen. De Arbeiderspers noemt het een ‘lachwekkend’ plan en Joost Nijsen van Podium vindt dat ze er zo met het werk van andere uitgeverijen vandoor gaan: “De hele investering in het boek is dan al door een ander gedaan.” Bertram & De Leeuw ziet het echter anders en stelt dat zij het belang van de auteur voorop zet.

Naast de verkoop van losse ebooks, denkt de nieuwe uitgeverij verder ook na over andere verkoopmodellen. Zo zouden lezers mogelijk ook een soort abonnement op ebooks kunnen nemen, waarbij ze voor een vaste maandprijs toegang hebben tot een selectie ebooks.

Vorig artikelBlio op 28 september beschikbaar
Volgend artikelSony toont prototype flexibel elektronisch papier
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in