Bertram & De Leeuw wil ebooks van andere uitgevers publiceren

268
0
DELEN

Uitgeverij Bertram & De Leeuw wil boeken van schrijvers die onder contract staan bij een andere uitgever uit gaan brengen als ebook. Volgens Bertram & De Leeuw doen de huidige uitgevers te weinig om boeken in ebookvorm uit te brengen. De uitgeverij vreest niet voor problemen omtrent het auteursrecht. Andere uitgeverijen reageren echter geïrriteerd op de plannen.

Marij Bertram en Hendrik de Leeuw vormden tot mei 2010 de directie van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Deze zomer verlieten ze die uitgeverij echter na een verschil van inzicht over het te voeren beleid en richtten ze een nieuwe uitgeverij op.

Met hun nieuwe uitgeefplannen hopen ze auteurs van andere uitgevers los te weken. In het Parool van vandaag stelt Marij Bertram dat uitgevers volgens het standaardcontract voor auteurs een inspanningsverplichting hebben. “Als een auteur vindt dat zijn uitgeverij te weinig moeite doet zijn boek om te zetten in een ebook, vallen die rechten vanzelf terug aan de auteur.”

Vervolgens kan die auteur bij Bertram & De Leeuw aankloppen. “Omdat veel uitgeverijen niet in het ebook geloven, krijg je een splitsing. Het kan voorkomen dat het fysieke boek van een auteur dan bij zijn uitgeverij uitkomt, en het ebook bij ons.” Deze aanbieding zet echter kwaad bloed bij andere uitgevers. Prometheus, De Bezige Bij en Van Oorschot wilden niet reageren op de plannen. De Arbeiderspers noemt het een ‘lachwekkend’ plan en Joost Nijsen van Podium vindt dat ze er zo met het werk van andere uitgeverijen vandoor gaan: “De hele investering in het boek is dan al door een ander gedaan.” Bertram & De Leeuw ziet het echter anders en stelt dat zij het belang van de auteur voorop zet.

Naast de verkoop van losse ebooks, denkt de nieuwe uitgeverij verder ook na over andere verkoopmodellen. Zo zouden lezers mogelijk ook een soort abonnement op ebooks kunnen nemen, waarbij ze voor een vaste maandprijs toegang hebben tot een selectie ebooks.


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER