Ebook in Vlaanderen breekt nog niet door

0

De Standaard bericht dat het nog niet wil lukken met het ebook in Vlaanderen. Ondanks de release van de Kindle 2 naar Europa, die lijkt op een paniekreactie van Amazon.

Ooit zal het tijdperk van het ebook aanbreken, zo zegt Dominique Deckmyn in de e-column van De Standaard. Maar het zal niet meer dit jaar zijn. Volgens Deckmyn zijn de Sony ereaders de enige reden dat de Kindle naar Europa kwam: Amazon wilde de boot niet missen.

Deckmyn noemt de nadelen van de Kindle: gesloten circuit met eigen boekenwinkel en digitaal formaat, net zoals iTunes van Apple. Ook noemt de columnist de nadelen van ePub: er zijn niet veel ebooks beschikbaar in dit formaat en ze zijn een stuk duurder dan de ebooks voor de Kindle. En de software voor ePub is minder gebruiksvriendelijk dan de software voor Mobipocket. “Maar,” voegt Deckmyn eraan toe: “dat zou snel beter kunnen worden als Europa voor ePub kiest.”

Amazon heeft zich met deze panieklancering waarschijnlijk laten inspireren door de strategie die Microsoft in de jaren 80 en 90 met succes toepaste: een (te) vroege aankondiging, bedoeld om onzekerheid te creëren en de markt te bevriezen.

En moet je wel een ePub ereader kopen? Het is alsof je misschien vlak voor de standaardisering van Blu-Ray je hele DVD-collectie vervangt door HD-DVD, zo peinst Deckmyn.

Deckmyn noemt nog andere bronnen van onzekerheid: de Apple tablet, een Toshiba tablet met Windows OS en ook Microsoft heeft een nieuw tablet in ontwikkeling. Door al die ontwikkelingen kijkt de Europese lezer noodgedwongen het geheel nog even aan. Zo ook Vlaanderen. En voor mensen die zitten te wachten op de doorbraak van dit medium, duurt dat te lang. Ook voor Dominique Deckmyn.

(Via: De Standaard.)

Vorig artikelTijdschrift AutoWeek op de iPhone
Volgend artikelGoogle lanceert platform Google Editions officieel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in