Frankrijk: hoog BTW-tarief op ebooks van Apple en Amazon

156
0
DELEN

De Franse Assemblée Nationale heeft deze week een amendement aangenomen waarmee er vanaf 1 januari 2015 onderscheid wordt gemaakt tussen ebooks met en zonder beveiliging in de tariefstelling van de BTW. Hierdoor vallen de ebooks van onder meer Apple en Amazon in Frankrijk voortaan onder het hoge tarief en de ebooks zonder DRM onder het lage tarief.

De groene politica Isabelle Attard bracht vorige maand een amendement in dat bepaalt dat ebooks die deel uitmaken van een gesloten systeem of zijn beveiligd met DRM, zoals de ebooks bij Amazon, Apple en Kobo, belast moeten worden met het hoge BTW-tarief. Dit omdat deze ebooks, ook door de aanbieders zelf, als dienst worden aangemerkt. Als koper krijg je slechts een licentie op het gebruik van de ebooks. Bij ebooks die zonder beveiliging als los bestand worden aangeboden zou dit anders zijn, en deze moeten dan ook kunnen profiteren van het lage BTW-tarief dat ook voor papieren boeken geldt.

Geheel tegen de verwachting in werd dit amendement gisteren aangenomen door de Franse volksvertegenwoordigers. Dit betekent dat, als de wet ook door de senaat komt, retailers met ebooks zonder beveiliging vanaf 2015 kunnen profiteren van het lagere BTW-tarief ten opzichte van grootmachten als Amazon. In dat jaar wordt namelijk ook nog een andere regel in Europa van kracht, die bepaalt dat niet langer het BTW-tarief van het land van vestiging geldt, maar van het land waarin de producten worden aangeboden. Vanaf dat moment moeten Amazon, Apple en Kobo het tarief van Frankrijk hanteren terwijl ze nu nog het lage tarief van Luxemburg kunnen gebruiken.


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER