Laag btw-tarief Luxemburg: grote gevolgen voor ebookmarkt

0

Luxemburg is van plan om het btw-tarief voor ebooks te verlagen tot 3 procent. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gehele Europese ebookmarkt. In de EU vallen namelijk momenteel digitale boeken, kranten en tijdschriften onder het standaard btw-tarief dat veel hoger ligt. Volgens de Europese regels geldt echter het BTW-tarief van het land waarin een product verkocht wordt. Het komt er dus op neer dat voor elk bedrijf dat ebooks verkoopt vanuit Luxemburg het lage tarief geldt.

Momenteel betalen consumenten in de EU-lidstaten het lage btw-tarief voor fysieke boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek terwijl het standaard btw-tarief geldt voor de digitale versies. In Nederland houdt dit in dat voor fysieke boeken het lage btw-tarief van 6 procent geldt en voor ebooks het standaard btw-tarief van 19 procent. In Luxemburg bedraagt het normale btw-tarief 15 procent en daarnaast bestaan er verlaagde tarieven van 6 en 3 procent. Het 3-procenttarief dat momenteel onder meer geldt voor boeken en tijdschriften gaat waarschijnlijk eveneens gelden voor ebooks.

Afgelopen november stemde het Europees Parlement in met een resolutie over het verlagen van het btw-tarief op digitale cultuurgoederen. Zolang deze regelgeving op Europees niveau niet doorgevoerd wordt kan het verkopen van ebooks vanuit Luxemburg een flink prijsvoordeel opleveren. Internationale online bedrijven kunnen hier makkelijk hun voordeel meedoen. Amazon en Apple hebben bijvoorbeeld in Luxemburg al kantoren.

Het verlaagde btw-tarief in Luxemburg kan op deze manier een gunstig effect geven aan de ebookmarkt. Het hoge btw-tarief, dat door eurocommissaris Neelie Kroes als een belemmering wordt gezien voor innovatie, kan zo omzeild worden.

(Via: PaperJam)

Vorig artikelDe leukste ebooks om cadeau te geven voor Kerst
Volgend artikelDownload vanmiddag gratis Scandinavische thriller op eReaders.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in