Slovenië krijgt ‘nationale betaalmuur’ voor mediasites

0

Vanaf 30 januari verdwijnt een deel van de content op de grootste Sloveense mediawebsites achter een gezamenlijke betaalmuur. Slovenië is hiermee na Slowakije het tweede land in Europa dat een dergelijke ‘nationale betaalmuur’ krijgt. Voor een vast bedrag per maand hebben lezers toegang tot alle content van alle deelnemende websites. Het bedrijf achter de betaalmuur is in gesprek met uitgevers in andere Europese landen.

In Slowakije zitten inmiddels 40 websites van 9 grote uitgevers achter de betaalmuur, ontwikkeld door het bedrijf Piano Media. Hier betalen lezers €2,90 per maand voor onbeperkte toegang. Met een enkele login kunnen ze de betaalde inhoud van al deze websites benaderen.

Op 30 januari zal eenzelfde landelijke betaalmuur in Slovenië actief worden. Hier betalen de digitale lezers €1,99 per week, €4,89 per maand of €48,90 per jaar voor onbeperkte toegang tot de deelnemende websites, waaronder de grootste Sloveense krant Delo. Vanaf vandaag zijn er op de websites van de uitgevers meldingen te lezen waarmee lezers op de komende betaalmuur geattendeerd worden.

De hoeveelheid artikelen die uitgevers achter de muur zetten verschilt, in Slowakije is bij de grootste deelnemende uitgever nu 3 procent van de artikelen betaald. De grootste deelnemer in Slovenië zal 10 procent van de artikelen betaald maken.

Piano Media lanceerde de Slowaakse betaalmuur in mei 2011 en draaide de eerste maand €40.000 omzet. Volgens de CEO van het bedrijf blijkt het model succesvol, gezien het feit dat Slowaakse uitgevers steeds meer artikelen achter de muur plaatsen. 70 procent van de opbrengsten wordt onder de uitgevers die meedoen verdeeld, met een bonus wanneer uitgevers nieuwe gebruikers aanbrengen.

Het in Bratislava gevestigde bedrijf zegt gesprekken te voeren met uitgevers in 11 Europese landen en wil dit jaar in minstens 3 landen een soortgelijk initiatief lanceren.

(Via: Journalism.co.uk)

Vorig artikel‘Ebookpiraterij kost uitgevers slechts 0,14% omzet’
Volgend artikel‘Prijzen van ebooks moeten naar het niveau van apps’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in