Adobe richt pijlen op groeiende e-reader markt

0

Vandaag heeft Adobe een ontwikkelomgeving voor mobiele devices aangekondigd. Met de ontwikkelomgeving stelt Adobe hardware fabrikanten in staat haar Digital Editions platform te koppelen aan onder andere de Cybook van Bookeen, de Digital Reader van iRex Technologies, de Stanza iPhone App van Lexcycle en de nog te verschijnen Plastic Logic Reader. Via Adobe Digital Editions kunnen uitgevers (beveiligde) reflowable pdf en ePub ebooks aanbieden op e-readers.

Uitgevers die hun content met digital rights management wilden aanbieden op verschillende devices waren tot nu toe aangewezen op het Mobipocket formaat. Maar het feit dat Amazon 100% eigenaar is van Mobipocket schrikt veel uitgevers af. Zo houdt Amazon volgens geruchten de ontwikkeling van een Mobipocket iPhone App tegen, om kannibalisering van de Kindle-verkoop te voorkomen.

De aankondiging van Adobe is daarom van groot belang voor uitgevers die zich niet aan één partij willen verbinden. De reflowable pdf en ePub formaten stellen lezers in staat om een ebook op verschillende schermgrootten te kunnen bekijken. De tekst past zich automatisch aan en de lezer kan zelf een lettergrootte instellen.

Digital Editions was al beschikbaar op de Sony Reader, die binnenkort in Duitsland wordt geïntroduceerd. Voordeel is dat de ebooks, éénmaal gedownload, ook offline gelezen kunnen worden.

Het ePub formaat is nog relatief onbekend, maar wordt vaak genoemd als het meest kansrijke formaat voor digitale content. Het formaat is open en is gebaseerd op XML technologie. Dat veel uitgevers alleen beveiligde content willen aanbieden, leidt tot ‘gesloten’ ePub bestanden, die als het ware in een beveiligde envelop worden aangeboden.

Vorig artikelPresentatie "E-book readers voor advocaten"
Volgend artikelIs een downloadheffing relevant voor uitgevers?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in