Internationale uitgevers sluiten piratensite library.nu

0

Een alliantie van internationale uitgevers – waaronder het Nederlands Uitgeversverbond – heeft juridische maatregelen genomen tegen beheerders van twee grote websites waarop illegale ebooks gedownload konden worden. Via de websites library.nu en ifile.it werden duizenden ebooks van uitgevers als MacMillan, Pearson, Elsevier en Springer gratis aangeboden. De beheerders van de websites werden gelokaliseerd en voor de rechtbank gedaagd.

Via de inmiddels gesloten website library.nu en ifile.it – die fungeert als hostingservice – werden in totaal zo’n 400.000 titels illegaal aangeboden. De jaaromzet van beide websites, verkregen uit advertenties en premium-accounts, wordt geschat op rond de 8 miljoen euro.

De betrokken uitgevers, in samenwerking met hun uitgeversverbonden, hebben in totaal meer dan zeven maanden nodig gehad om de beheerders van de websites op te sporen en acties tegen hen te plannen. Volgens Tom Allen, directeur van het Amerikaanse uitgeversverbond AAP, is het dan ook nodig dat er andere mogelijkheden komen om websites met illegaal aanbod aan te pakken. “Voor iedere piratensite die neergehaald wordt, zijn er honderd anderen die een soortgelijke inzet vereisen.”

De actie tegen de beheerders van beide websites werd gecoördineerd door het Börsenverein des Deutschen Buchhandels en de International Publishers Association, en ondersteund door onder andere het Nederlands Uitgeversverbond en de Association of American Publishers.

Het Nederlands Uitgeversverbond, dat financiële steun verleende, laat op de website weten dat er een belangrijke slag is geslagen in de strijd tegen internetpiraterij: “Het NUV is van mening dat een goed en laagdrempelig legaal aanbod cruciaal is voor waardevolle informatie op het web. Dit is echter niet mogelijk zonder de aanpak van illegale downloads op grote schaal. De internationale uitgevers hebben met hun actie een grote stap gezet naar een gezond en legaal aanbod van informatie binnen de markt.”

Vorig artikelAmerikaanse startup brengt ebook met handschriftherkenning naar Kindle Touch
Volgend artikeliBookstore krijgt nieuwe functies voor uitgevers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in