Van ebookruilen komt huilen?

0

“E-book uit? Upload ‘m hier en download direct gratis een nieuwe…” staat er groot op de site van e-bookruil.nl. Dit is een nieuwe dienst die het ruilen van ebooks faciliteert. De site is nog in de Bètafase. Er kan al wel geruild worden, hiervoor dien je wel een account aan te maken.

De site is een initiatief van Grafisch Direct, die hiermee een grote e-bibliotheek wil aanleggen. Op de site kun je het ebook voorzien van metadata als titel, auteur, categorie, taal en extra informatie. Er is echter niet te achterhalen wie er achter Grafisch Direct zit.

We hebben het uitgetest met een ebook dat beveiligd is met DRM, maar deze mocht niet worden geüpload. We kregen de melding dat alleen epub, txt, pdf, mobi, pdb, qioo of jar-bestanden aangeboden mochten worden.

Een beveiligde PDF kon echter wel geüpload worden. Als je eenmaal een ebook hebt geüpload, kan het niet meer verwijderd worden. De beveiligde PDF die wij uploadden, kan niet geopend worden door anderen omdat deze al gekoppeld is aan een Adobe ID.

Al met al is e-bookruil.nl een leuk initiatief, maar heeft weinig toegevoegde waarde: de ebooks die er geüpload worden, zijn voor iedereen al vrij toegankelijk in het publieke domein of worden al gratis aangeboden door de auteur. Mocht er een ebook geüpload zijn dat recenter is van datum, dan mag je er gevoeglijk vanuit gaan dat de DRM op dat ebook is gekraakt en dat er sprake is van illegale uitwisseling.

(Via: E-reading event.)

Vorig artikelNieuw platform Inkling hakt lesboeken in digitale stukken
Volgend artikelDutch Media Uitgevers start ebook imprint

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in