De iPad als ereader?

0

Als we de eerste signalen moeten geloven, is de iPad hard op weg om een van Apple’s succesvolste productlanceringen ooit te worden. In de eerste paar uur dat het apparaat kon worden besteld, zouden er al tienduizenden bestellingen geplaatst zijn. Veel mensen zien het apparaat ook als een bedreiging voor ereaders als de Kindle en de Sony Reader. Is het dat ook?

De toekomst zal natuurlijk pas echt uitwijzen of de iPad een serieuze concurrent is voor ereaders met eInk-schermen. Apple heeft echter onlangs nieuwe specificaties bekend gemaakt die wel een indicatie geven dat het apparaat op veel punten serieus meedoet als ereader.

Een belangrijk punt is de mogelijkheid om het scherm vast te zetten, zodat het niet onverwachts tussen landschapmodus en portretmodus wisselt. Mensen die op de iPhone lezen komen dit probleem nogal eens tegen. De iPad heeft echter een knop op het apparaat waarmee de schermoriëntatie kan worden vastgezet.

Nog een probleem dat iPhonegebruikers kennen, is het feit dat je niet meerdere applicaties tegelijk kunt draaien en daardoor niet even makkelijk een woord op kan zoeken in een woordenboek. Volgens de laatste informatie van Apple heeft de iBook app een ingebouwd woordenboek: “Druk op een woord om het op te zoeken in het ingebouwde woordenboek of op Wikipedia.”

Verder kan de lezer via het programma iTunes andere (DRM-vrije) ePub-ebooks in de applicatie laden. Verschillende boekwinkels hebben inmiddels eigen applicaties aangekondigd waarmee ook boeken uit die winkels gelezen kunnen worden op de iPad. Voor het succes van de iPad als ereader in Nederland zal het cruciaal zijn of Bol.com en Selexyz ook applicaties ontwikkelen voor de iPad. Anders zal de iPad voorlopig niet erg interessant zijn voor Nederlandse lezers.

Als laatste onderscheidend punt blijkt de iPad ook een voorleesmogelijkheid te hebben. Bij de lancering van de Kindle zorgde een dergelijke functie nog voor problemen. Na klachten van het Amerikaanse schrijversgilde zorgde Amazon ervoor dat de functie per boek aan of uitgezet kon worden. Het is nog niet bekend of Apple zich iets van dergelijke bezwaren aantrekt.

Is de iPad een bedreiging voor de al bestaande ereaders? Dat ligt er maar net aan. Een bepaalde groep mensen zal inderdaad meer voordelen zien in een flitsend en gebruiksvriendelijk apparaat dat je voor meerdere dingen kunt gebruiken. Maar een andere groep zal meer hechten aan het leesvriendelijke eInk-scherm en kiezen voor een goedkoper apparaat dat weliswaar minder kan maar in elk geval laat doen waar het voor gemaakt is: lezen. Hoe groot beide groepen zijn moeten we nog maar afwachten.

(Via: Softpedia.)

Vorig artikelLiever advertenties dan betaalmuur
Volgend artikelJohn Grisham gaat eindelijk digitaal
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in