eReaders.nl neemt ludiek afscheid van DRM op Ebookbal

0

Met een ludieke actie heeft eReaders.nl gisteren op het Ebookbal DRM ten grave gedragen. Dat gebeurde door het uitspreken van een grafrede en het plaatsen van een grafsteen. Digital Rights Management heeft niet gebracht wat uitgevers ermee voor ogen hadden en zorgt alleen maar voor beperkingen en overlast bij de lezer.

Het laatste afscheid van DRM was een van de hoogtepunten op de avond van het Ebookbal, waar tevens het eerste exemplaar van het ebookgeschenk door Lydia Rood werd gedownload. Het alternatieve boekenbal vond plaats in Paradiso, op een steenworp afstand van de Stadsschouwburg waar het officiële Boekenbal plaatsvond.

In de grafrede wordt het korte leven van DRM besproken, inclusief hoogte- en dieptepunten. Het begon zo mooi: DRM zou de boekenbranche gaan redden van de ondergang. “Uitgevers, schrijvers en boekhandelaren vertrouwden blindelings op DRM om hun fundament en bestaansrecht te bestendigen.” Nu is het echter tijd voor verandering: “Zoals in Noord-Afrika een Arabische lente is opgestoken, is in de Nederlandse boekenwereld de digitale lente uitgebroken.” Daarom neemt eReaders.nl afscheid van DRM, in de hoop dat dit een brede navolging zal krijgen in de boekenwereld.

De volledige tekst van de grafrede die uitgesproken werd door Wiebe de Jager is te downloaden als ebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in