Amerikaanse uitgevers en bibliotheken strijden over ebooks

0

Begin maart veranderde de Amerikaanse uitgeverij HarperCollins de voorwaarden waaronder ebooks aan bibliotheken verkocht worden. Vanaf nu kunnen ebooks nog slechts 26 keer uitgeleend worden, waarna een nieuwe licentie aangeschaft moet worden. Diverse bibliotheken besloten ebooks van deze uitgeverij in het vervolg te boycotten.

Volgens HarperCollins was de vorige regeling voor de uitleen van ebooks gedateerd. Onder die regeling hadden ebooks een onbeperkte levensduur en was er dus geen limiet verbonden aan het aantal keer dat een ebook achtereenvolgens uitgeleend kon worden. HarperCollins vindt echter dat een dergelijke benadering de opkomende ebookmarkt ‘ondermijnt’. Uiteindelijk zou dit leiden tot afnemende boekverkopen en lagere royalties voor auteurs.

Om dit te voorkomen legt HarperCollins bibliotheken nu een beperking op aan het aantal keer dat een ebook uitgeleend kan worden. Dit mag vanaf nu in totaal 26 keer, waarbij HarperCollins stelt dat een bibliotheek hiermee een ebook ongeveer een jaar lang kan uitlenen bij een gemiddelde leentermijn van twee weken.

Bibliotheken – die te maken hebben met beperkte budgetten – zijn niet te spreken over de nieuwe regeling. Hiermee zou het er immers op neerkomen dat een bibliotheek voor bestsellers jaarlijks opnieuw licenties moet aanschaffen. Sommige bibliotheken zijn echter wel blij met het debat dat er volgt op deze stap.

Volgens Roberta Stevens, voorzitter van de Vereniging van Amerikaanse Bibliotheken, zijn de bibliotheken terecht verbolgen over de actie van HarperCollins. “Bibliotheekbudgetten blijven op zijn best gelijk. Het gebruik van ebooks stijgt snel. En de andere kant van dit verhaal is dat er grote zorg is dat dit model door andere uitgevers gebruikt gaat woren.”

Naast dat de verkoop van ebooks in de VS sterk is gegroeid de afgelopen jaren, neemt ook de uitleen van ebooks bij bibliotheken toe. Zo zag de New York Public Library een groei van 36 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ebooks worden in bibliotheken over het algemeen ongeveer gelijk behandeld als gedrukte boeken. Zo zijn ze voor een bibliotheeklid voor een vaste periode van zeven of veertien dagen beschikbaar, waarna ze automatisch vervallen en weer opnieuw uitgeleend kunnen worden.

Het gemak waarmee ebooks door bibliotheken uitgeleend worden laat veel uitgevers niet onberoerd. Ze zijn onder meer bang dat het uitlenen van ebooks de ebookverkoop kannibaliseert. Daarom hebben twee van de grootste Amerikaanse uitgevers – Simon & Schuster en Macmillan – besloten geen ebooks aan bibliotheken te leveren. De uitgevers die dat wel doen denken ondertussen ook na over nieuwe afspraken met bibliotheken.

(Via: New York Times.)

Vorig artikeleReaders.nl neemt ludiek afscheid van DRM op Ebookbal
Volgend artikelSamsung zet teaser Galaxy Tab 8,9 online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in