Apple’s iOS moeizaam overweg met web-apps

0

Talrijke ontwikkelaars hebben vastgesteld dat Apple’s iOS-systeem trager omgaat met web-apps die vanaf het beginscherm geopend worden in plaats van via de Safari-browser. Een bug, of een opzettelijke ‘feature’ die de native apps – applicaties die via de App Store verdeeld worden en waar Apple dus inkomsten uit genereert – in een beter daglicht moet stellen?

Web-apps – die in tegenstelling tot native apps op zowat alle besturingssystemen draaien en dus naast op de iPhone en iPad ook op een heleboel andere dragers werken – draaien op de iPhone en iPad twee tot tweeënhalf keer trager wanneer ze vanaf het home-scherm opgestart worden in plaats van via de Safari-browser. Eén van de redenen: Safari werkt in iOS 4.3 met Nitro Javascript, een snelle engine die vooralsnog niet beschikbaar is voor web-apps die vanaf het home-screen geopend worden. Een voorbeeld van een HTML5 web-app is Ibis Reader, waarmee je ePub-bestanden rechtstreeks in de browser kunt openen.

Dit gegeven doet heel wat stof opwaaien. Zo kopt een artikel op de technologiesite The Register: ‘Apple handboeit open web-apps op iPhone-beginschermen’. The Register verdenkt Apple er dus van de web-apps opzettelijk in een negatief daglicht te stellen, opdat gebruikers de voorkeur zouden blijven geven aan native apps. Apple verdient namelijk niets aan webapplicaties, terwijl native apps die via de App Store van Apple verkocht worden het bedrijf 30% van de inkomsten oplevert. Al kan het uiteraard even goed een bug zijn, die niet meer zal voorkomen in de toekomstige versies van het iOS-besturingssysteem.

(Via: Teleread)

Vorig artikelSamsung zet teaser Galaxy Tab 8,9 online
Volgend artikel‘Digitaal lezen kan leiden tot kloof’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in