Eind vorige maand presenteerde Maurice de Hond zijn visie op het onderwijs. In scholen die hij voor ogen heeft, zijn schoolboeken taboe en dient de tablet centraal te staan. In Vlaanderen staan betrokkenen echter nog niet te springen om dergelijke scholen. “Ik geloof dat papier over twintig jaar weer hip zal zijn.”
Net als in Nederland experimenteren scholen in België al volop met digitalisering. In september starten een aantal tests met iPads, onder meer in Sint-Niklaas. Saskia van Uffelen, CEO van IT-bedrijf Bull, deed onlangs een oproep aan onderwijsorganisaties om de overstap te maken naar tablet-onderwijs “De uitgevers zeggen mij dat ze er klaar voor zijn. Tegen september 2012 zijn alle basishandboeken in het basis- en secundair onderwijs digitaal te verkrijgen”
Die uitspraak doet menigeen in de Vlaamse uitgeefwereld nog wel de wenkbrauwen fronsen. Tom Sleeuwaert van uitgeverij Plantyn: “Elke school heeft een andere vraag. De ene wil tablets voor iedereen, de ander wil er slechts een paar die flexibel ingezet worden.” Daarnaast kiezen sommige scholen voor iPads, anderen voor laptops, en weer anderen richten zich volledig op digitale schoolborden.
Bij uitgeverij De Boeck zijn ze al langer bezig met digitale leermiddelen. Toch ziet Gerda Ghysels van deze uitgeverij de komende tijd nog geen radicale omslag in het onderwijs. “Als de overheid wil dat we kwaliteitsvolle digitale versies ontwikkelen dan kost dat toch wel een à twee jaar tijd. We zijn daar al mee bezig, maar niet voor alle vakken.” Daarnaast vraagt ze zich af of papier ooit volledig vervangen zal worden. “Ik geloof dat papier over twintig jaar weer hip zal zijn”, aldus Ghysels. “Digitale toepassingen zijn handig om te oefenen. Ze vervangen de woordkaartjes van vroeger, maar niet het echte leerproces.”
Ook de leerkrachten in Vlaanderen hebben hun twijfels over Steve Jobs-scholen. “Dat boeken ooit helemaal vervangen zullen kunnen worden, is onzin”, volgens Ludo Frateur van de Vereniging Vlaamse Leerkrachten. “Je leest niet hetzelfde op een scherm als op papier, en je kunt niet noteren.”
(Via: De Morgen.)