Ebooks op 5 procent van fictie-omzet

0

In Nederland wordt vooral veel fictie in digitale vorm verkocht, meldt Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB). Over de hele algemene boekenmarkt gemeten maken digitale boeken op dit moment 2,4 procent uit van de omzet, bij fictie is dat al opgelopen tot bijna 5 procent.

In samenwerking met marktonderzoeksbureau GfK verzorgt SMB sinds enige tijd rapportages over de Nederlandse boekenmarkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gegevens van de twee grootste ebookdistributeurs eBoekhuis en ePagine.

Uit de cijfers van SMB blijkt dat 80 procent van de verkochte digitale boeken thuishoort in de categorie fictie. Hiermee is een omzet van 1,8 miljoen euro over de eerste drie maanden van dit jaar behaald. 14 procent van de ebookomzet is non-fictie en bij 4 procent gaat het om kinderboeken.

Over heel 2011 was het aandeel ebooks van de totale Nederlandse algemene boekenomzet nog 1,3 procent, inmiddels ligt dat percentage op 2,4 procent. GfK verwacht dat dit aandeel in 2012 alleen maar zal stijgen, aangezien steeds meer mensen een digitaal leesapparaat in huis hebben. Eind 2012 zullen er zo’n 2,8 miljoen tablets en ereaders in het bezit van Nederlanders zijn, wat staat voor een op de drie huishoudens.

GfK stelt dat Nederlandse uitgevers vaart zullen moeten maken met het vergroten van het aanbod digitale titels om optimaal te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar ebooks. Momenteel is slechts van 4 procent van alle papieren boeken die in de handel zijn ook een digitale versie te koop.

(Via Boekblad)

Vorig artikelEpaperfabrikant verlaat ereadermarkt
Volgend artikelTegenvaller voor Apple en uitgevers in ebookzaak

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in