Tegenvaller voor Apple en uitgevers in ebookzaak

0

Apple en de vijf ebook-uitgevers die verdacht worden van prijsafspraken hebben een mogelijk gevoelig verlies moeten nemen in de rechtbank. De partijen hadden namelijk aan de rechter gevraagd een gezamenlijke aanklacht van een groep consumenten af te wijzen. De rechter oordeelde echter dat er voldoende redenen zijn om de aanklacht van de groep consumenten voorlopig gegrond te verklaren.

De zaak staat los van de rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen de betrokken partijen heeft aangespannen. Het gaat in dit geval om een zogenaamde ‘class action lawsuit’, waarbij advocaten namens een grote groep consumenten een schadevergoeding kunnen eisen.

Apple probeerde de rechter ervan te overtuigen dat de toetreding tot de boekenmarkt juist tot gevolg had dat de concurrentie toenam. Volgens rechter Denise Cote, van de federale rechtbank van New York, lijkt het er echter sterk op dat Apple bewust onderdeel is geworden van een complot om de prijzen van ebooks gezamenlijk met uitgevers hoog te houden.

Door deze uitspraak kunnen de advocaten verder gaan en zullen de partijen zich in een rechtszaak verder moeten verantwoorden. Drie van de vijf uitgevers hebben al aangegeven in onderhandeling te zijn over een schikking met een aantal Amerikaanse staten, waardoor ze mogelijk in die staten ontsnappen aan een ‘class action’ zaak van consumenten.

(Via PaidContent)

Vorig artikelEbooks op 5 procent van fictie-omzet
Volgend artikelHow to: Maak je eigen tablet-stylus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in