Het Commissariaat voor de Media (CvdM) houdt zich normalerwijze enkel bezig met de wetgeving rondom gedrukte boeken, maar komt dezer dagen ook steeds meer met ebooks in aanraking. En daar heeft het moeite mee, aldus entertainmentadvocaat Hans Bousie in een column voor Boekblad.
Het Commissariaat voor de Media heeft de jongste tijd al meermaals uitspraken gedaan over de combinatie tussen een boek en een ebook of een app. Recentelijk verkocht Mo’Media taalgidsen waarbij een gratis app weggegeven werd. Dit werd door het Commissariaat bestempeld als een ‘illegale korting’, met een boete voor Mo’Media tot gevolg. Een boek mag volgens de Wet op de vaste Boekenprijs wel gepaard gaan met een ‘ondersteunende informatiedrager’, maar in dit geval is de app geen aanvullende informatiedrager maar een losstaand digitaal product, oordeelt het CvdM.
In 2011 organiseerde Yindo een soortgelijke kortingsactie waarbij ebooks en gedrukte boeken gebundeld werden. Deze actie werd níet als illegaal beschouwd, omdat de korting niet alleen gold voor lezers van het fysieke boek, maar voor iedereen. Met andere woorden: als de korting op ebooks niet rechtstreeks gekoppeld is aan de verkoop van fysieke boeken, is het wel geoorloofd.
Dit is een ronduit verwarrende regelgeving, die zowel voor lezers en gebruikers als voor uitgevers frustrerend is. ‘Het Commissariaat bewijst het boekenvak geen dienst met dit soort uitspraken’, schrijft Hans Bousie in zijn column. ‘Uitgeverijen proberen de combinatie boek-ebook en boek-app uit, maar hun pogingen tot innovatie worden door het Commissariaat in de kiem gesmoord. Ze gebruiken de Wet op de vaste Boekenprijs als een middel om vooruitgang te dempen.’
De vraag die zich hier opwerpt is: schaft men deze wet dan niet beter af? Geef hieronder gerust jouw mening.
(Via: Hans Bousie)