Brein maakt zich zorgen om ebookmarkt

0

Het zal niemand ontgaan zijn dat de nieuwste Dan Brown, The Lost Symbol, die gisteren verscheen, al binnen enkele uren in illegale vorm online te vinden was. De DRM die erop zat, is gekraakt en het ebook kan van verschillende torrentsites voor niks gedownload worden. Dit baart Brein zorgen.

Brein zegt dat er weinig digitale hindernissen zijn om het ebook te beschermen en dat het dan gemakkelijk is om in de illegaliteit te duiken. De boekenindustrie zit in hetzelfde schuitje als de muziek- en filmindustrie, aldus de digitale rechtenbeschermer.

De Jager schreef eerder al dat de verkoop van het ebook harder loopt dan de hardcover. Dat bleek uit een analyse van de sales ranks van Amazon. En uit het commentaar onder dat nieuwsartikel blijkt dat ook de Nederlandstalige ebooklezer graag het ebook wil hebben. Maar in Nederland en Vlaanderen is het digitale boek niet beschikbaar. Dat komt door territoriale restricties die door de Amerikaanse uitgevers zijn opgelegd.

Via omwegen proberen ze toch het ebook te kopen. Er wordt veel moeite voor gedaan: fake billing adressen in online winkels die het ebook wel verkopen, aanpassen van de ebook software instellingen en ga zo maar door om het ebook legaal te pakken te krijgen. De Hollandse en Vlaamse lezer is niet uit het veld te slaan.

Als men dan zoveel moeite moet doen om het ebook op legale wijze te pakken te krijgen, dan is de intentie er ook echt om voor een ebook te betalen. De illegale weg wordt pas dan bewandeld, nadat alle andere wegen nutteloos blijken te zijn geweest. De illegale versie kent namelijk geen grenzen.

Volgens Bol.com directeur Daniel Ropers zal het allemaal niet zo’n vaart lopen met het illegaal downloaden van ebooks. “Wij hebben nu een breed en legaal aanbod van e-boeken die makkelijk op meerdere apparaten te installeren zijn”, verklaart Ropers aan nu.nl. “Dat was toen muziekdownloads opkwamen wel anders, mensen werden bijna gedwongen werden om illegaal te downloaden.”

(Via: Nu.nl/internet.)

Vorig artikelEreader txtr heeft eigen ebookwinkel
Volgend artikelLezen op de Nokia 5800: de moeilijke manier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in